Przepis na cukinię na parze krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, naczynie do gotowania na parze

Cukinię pokrój na plasterki grubości około 0,5 cm.

Cukinię oprósz solą i pieprzem.

Zagotuj wodę w garnku.

W naczyniu do gotowania na prze ułóż plasterki cukinii.

Postaw naczynie na garnku i gotuj cukinię około 7-10 minut w zależności, jaką lubisz.

Cukinię przełóż na talerz, polej oliwą, posyp koperkiem i parmezanem.

Cukinia na parze podana na białym półmisku, w tle pęczek koperku i czosnek
Cukinia na parze
Koszt przygotowania dania
3.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
93 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Cukinia na parze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii na parze

Cukinia na parze to wyjątkowy, delikatny i smaczny dodatek do różnych dań. Tak przygotowaną cukinię możesz podać do obiadu, idealnie wkomponuje się w dietę łatwo strawną. Cukinia gotowana na parze ma delikatny, słodkawy smak. Jest ona raczej neutralna w smaku, jednak przyprawy, którymi została doprawiona, nadają jej charakteru i wyraźniejszego smaku. Cukinia z pary jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Oliwa z oliwek, podobnie jak oliwki, zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu, jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3.

Jak długo gotować cukinię na parze? To zależy od tego, jakiej grubości są plastry, których użyjesz do przygotowania dania. Im grubsze plastry, tym będą potrzebowały więcej czasu. Na czas wpływa także stopień dojrzałości cukinii. Na parze może być przygotowana również faszerowana cukinia, ona będzie potrzebowała zdecydowanie więcej czasu niż plastry. Przepis na cukinię gotowaną na parze jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić cukinię na parze dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze cukinii na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
58.50 kcal
93.60 kcal
Białko
2.06 g
3.30 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.14 mg

Węglowodany w cukinii na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
3.09 g
4.95 g
Węglowodany przyswajalne
2.13 g
3.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
4.59 g
7.34 g
Tłuszcze nasycone
1.22 g
1.96 g
Tłuszcze nienasycone
3.37 g
5.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.88 g
4.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
0.77 g
Cholesterol
1.66 mg
2.65 mg

Witaminy w przepisie na cukinię na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
23.61 µg (mcg)
37.78 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
18.45 mg
29.51 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
1.03 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
4.90 µg (mcg)
7.84 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.16 mg
Niacyna
0.46 mg
0.73 mg
Foliany
25.78 µg (mcg)
41.25 µg (mcg)
Beta karoten
111.37 µg (mcg)
178.19 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię na parze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
37.66 mg
60.25 mg
Potas
259.00 mg
414.40 mg
Wapń
48.52 mg
77.64 mg
Fosfor
53.29 mg
85.27 mg
Magnez
18.88 mg
30.20 mg
Żelazo
0.54 mg
0.86 mg
Cynk
0.38 mg
0.61 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Mangan
0.20 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii na parze 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii na parze

Lista alergenów dla cukinii na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania cukinii na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 większa sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ser parmezan
8 g
1 łyżka
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 8 g
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na cukinię na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób