Cukinia marynowana w curry

Opublikowano: 15.10.2023 r., 14:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia marynowana w curry w trakcie przygotowywania.
Cukinia marynowana w curry
Cukinia marynowana w curry to doskonała propozycja na smaczny dodatek do potraw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na domowe przetwory z cukinii.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
419 kcal
Kcal w porcji
665 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (2000 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, garnek wysoki, słoik 700 ml

Przepis na cukinię marynowaną w curry krok po kroku

Wyparz 6 słoików oraz pokrywek.

Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, 4 łyżeczki curry oraz 1 łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty od momentu zagotowania się wody.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Cukinie umyj odetnij końcówki i pokrój w słupki o długości około 5 cm mniejszej niż wysokość słoika.

Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy oraz ząbek czosnku.

Cukinie ustaw w słoiku ściśle jedna obok drugiej. Na wierzch cukinii ułóż cebulę.

Zawartość słoików zalej zalewą tak, aby cebula była przykryta.

Słoiki dokładnie zakręć.

Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką z zachowaniem odstępów. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości.

Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na cukinię marynowaną w curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,7% osób

Więcej informacji na temat cukinii marynowanej w curry

Cukinia marynowana w curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Cukinia marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sprawdzony przepis na cukinię marynowaną w curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarnisty oraz curry.

A jak zrobić cukinię marynowaną w curry? Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, 4 łyżeczki curry oraz 1 łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinie umyj, odetnij końcówki i pokrój w słupki o długości około 5 cm mniejszej niż wysokość słoika. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy oraz ząbek czosnku. Cukinie ustaw w słoiku ściśle jedna obok drugiej. Na wierzch cukinii ułóż cebulę. Zawartość słoików zalej zalewą tak, aby cebula była przykryta. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując cukinia marynowana w curry to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Cukinia w curry świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis warto przygotować do przetworzenia samodzielnie wyhodowanych warzyw.

Alergeny w cukinii marynowanej w curry

Lista alergenów dla cukinii marynowanej w curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze cukinii marynowanej w curry

na 100g gotowej potrawy

Cukinia marynowana w curry doskonała propozycja na pyszne Przetwory. Cukinia stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(665g)
Energia (kcal)
63.08
419.50
Białko (g)
0.95
6.34
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(665g)
Węglowodany (g)
14.94
99.36
Węglowodany przyswajalne (g)
14.05
93.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
5.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(665g)
Tłuszcz (g)
0.26
1.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.47
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(665g)
Witamina A (µg (mcg))
6.67
44.33
Witamina B6 (mg)
0.12
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.92
85.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.27
Ryboflawina (mg)
0.07
0.44
Niacyna (mg)
0.32
2.10
Foliany (µg (mcg))
18.53
123.25
Beta karoten (µg (mcg))
80.13
532.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(665g)
Sód (mg)
6.15
40.90
Potas (mg)
193.87
1289.21
Wapń (mg)
14.35
95.43
Fosfor (mg)
29.53
196.40
Magnez (mg)
13.42
89.22
Żelazo (mg)
0.28
1.88
Cynk (mg)
0.24
1.58
Miedź (mg)
0.04
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii marynowanej w curry 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii marynowanej w curry

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
22.50