Cukinia marynowana w curry
- Cukinia (2000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (350 g)
Przepis na cukinię marynowaną w curry krok po kroku
Wyparz 6 słoików oraz pokrywek.
Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, 4 łyżeczki curry oraz 1 łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty od momentu zagotowania się wody.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Cukinie umyj odetnij końcówki i pokrój w słupki o długości około 5 cm mniejszej niż wysokość słoika.
Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy oraz ząbek czosnku.
Cukinie ustaw w słoiku ściśle jedna obok drugiej. Na wierzch cukinii ułóż cebulę.
Zawartość słoików zalej zalewą tak, aby cebula była przykryta.
Słoiki dokładnie zakręć.
Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką z zachowaniem odstępów. Następnie zalej je wodą do 3/4 wysokości.
Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat cukinii marynowanej w curry
Cukinia marynowana w curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Cukinia marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sprawdzony przepis na cukinię marynowaną w curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarnisty oraz curry.
A jak zrobić cukinię marynowaną w curry? Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, 4 łyżeczki curry oraz 1 łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinie umyj, odetnij końcówki i pokrój w słupki o długości około 5 cm mniejszej niż wysokość słoika. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy oraz ząbek czosnku. Cukinie ustaw w słoiku ściśle jedna obok drugiej. Na wierzch cukinii ułóż cebulę. Zawartość słoików zalej zalewą tak, aby cebula była przykryta. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z wody, ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując cukinia marynowana w curry to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Cukinia w curry świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis warto przygotować do przetworzenia samodzielnie wyhodowanych warzyw.
Alergeny w cukinii marynowanej w curry
Lista alergenów dla cukinii marynowanej w curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze cukinii marynowanej w curry
Cukinia marynowana w curry doskonała propozycja na pyszne Przetwory. Cukinia stanowi bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
Energia i białka
(665g)
Węglowodany
(665g)
Tłuszcze
(665g)
Witaminy
(665g)
Składniki mineralne
(665g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.