- Cukinia 2000 g
- Marchewka 300 g
- Papryka czerwona 300 g
- Ocet spirytusowy 250 ml 1 szklanka
- Cukier 230 g
- Czosnek 40 g 6 ząbków
Przepis na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno krok po kroku
Cukinię umyj i pokrój w paski.
Marchew i paprykę również pokrój w grubsze paski.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, curry, liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj.
Do słoików włóż cukinią, kawałek papryki, marchwi oraz ząbek czosnku.
Wlej zalewę do każdego słoika, zakręć wieczko.
Ustaw słoiki wieczkami do dołu do całkowitego wystygnięcia.

-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Cukinia kiszona
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia po meksykańsku
-
Przetwory z cukinii
Informacje dietetyczne - cukinia marynowana na słodko-kwaśno
Wartości odżywcze cukinii marynowanej na słodko-kwaśno
Bardzo zdrowe i dobre przetwory.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cukinii marynowanej na słodko-kwaśno
Lista alergenów dla Cukinii marynowanej na słodko-kwaśno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno
Więcej informacji na temat cukinii marynowanej na słodko-kwaśno
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno z pewnością należy do przetworów, które koniecznie trzeba zrobić na zimę do słoików. Zalewa charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem z nutą słodyczy. Jest to bardzo ciekawe połączenie smakowe.
Cukinię marynowaną można wykorzystać zimą jako dodatek do obiadu, na kanapkę czy jako przekąska na imprezie. Nawet jedzona solo jest bardzo dobra.
Cukinia w tym wydaniu jest pyszna, z pewnością podbije niejedne kubki smakowe. Nawet osoby bardzo wybredne powinny ja pokochać. Najlepsza wersja marynowanej cukinii jest właśnie w zalewie octowej z dodatkiem curry i cukru.
Do przygotowania cukinii do słoików wybierajmy warzywa młode, z delikatną skórką. Zwracajcie uwagę, żeby nie były twarde i żeby nie miały jeszcze dużych pestek. Ja jako dodatek do słoików jeszcze dodaję marchewkę oraz paprykę czerwoną.
Jak zrobić cukinię marynowaną na słodko-kwaśno? Podam swój sprawdzony przepis na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno. Przede wszystkim zacznij od wybrania ładnych, młodych warzyw. Cukinię umyj, wytrzymałości, ale nie ma konieczności obierania jej ze skórki. Cukinię pokrój w grubsze paski. Ewentualnie wykrój gniazda nasienne. Przygotuj wypatrzone słoiki. Na 2 kg cukinii będzie potrzebnych 6 słoików. Przechodzimy do przygotowania zalewy octowej. Do garnka wlej 5 szklanek wody, daj szklankę cukru i jedną łyżkę soli kamiennej do przetworów. Dodaj łyżkę curry, liść laurowy i zimę angielskie. Całość zagotuj. Wlej 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia. Wyłącz. Przelej zalewę do słoików. Zalewy wlej tyle, by całkowicie przykryć kawałki cukinii. Oprócz cukinii włóż do słoików inne warzywa, np. marchew i paprykę. Przed włożeniem słoików do piwnicy, warto poddać je pasteryzacji. Na dnie garnka umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułóż jeden obok drugiego. Wlej wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 12 minut. Smacznego!
Szacunkowy koszt przygotowania cukinii marynowanej na słodko-kwaśno
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023