Cukinia marynowana

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana cukinia w słoiku
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Marynowanie 5 min
60 kcal
Kcal w porcji
123 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukinia (1500 g)
  • Cebula (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Ocet winny (500 ml)
  • Sól (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, rondel

Przepis na cukinię marynowaną krok po kroku

Cukinię i cebulę pokrój w plasterki, włóż do dużej miski, zalej wodą i dopraw szczyptą soli. Warzywa moczy w osolonej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a następnie odcedź i przełóż do dużej miski.

Zagotuj w rondlu cukier, ocet, kurkumę, gorczycę. Zalej mieszanką cukinię i cebulę. Pozostaw mieszaninę na co najmniej 2 godziny.

Cukinię, cebulę i marynatę z przyprawami włóż do dużego garnka i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty.

Włóż cukinię i cebulę do gorących, wysterylizowanych słoików, zalewając je marynatą. Słoiki ostudź i zamknij.

Jak oceniasz przepis na cukinię marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat cukinii marynowanej

Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień. To świetny pomysł na zachowanie pysznych letnich warzyw na dłużej. W takiej wersji smakują nieco inaczej, jednak wciąż przepysznie. To idealna opcja dla wszystkich miłośników odrobiny słodyczy. Cukinie w octowej zalewie będą świetną opcją na zimowe dni.

Przepis na cukinię marynowaną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych pikli. Te smakują wyjątkowo i są naprawdę fantastycznie. Najważniejszym składnikiem tego dania jest zalewa. W tym wypadku robi się ją na bazie octu, dzięki czemu wspaniale konserwuje warzywa. Dzięki niej można przygotować te przetwory w ekspresowym tempie. Wystarczy tylko odpowiednia porcja świeżych cukinii. Najlepiej użyć młodych, które nie mają twardych, zdrewniałych części przy pestkach. W takich warzywach pestek nie trzeba wcale usuwać, co zmniejsza ilość odpadków, a przy okazji redukuje ilość pracy. Cukinie najlepiej pokroić na jak najmniejsze kawałki, sprawdzą się plasterki, które idealnie się zamarynują i lepiej będą smakowały. To świetna opcja dla miłośników tych warzyw, które przed obróbką są bardzo delikatne i lekko słodkie. To danie, które nie wymaga zbyt dużej precyzji czy nakładów pracy. Wystarczy tylko spory garnek i słoiki. Można wybrać zarówno mniejsze, jak i te duże. Mniejsze słoiczki są bardziej praktyczne, gdyż po otwarciu można je zjeść od razu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię marynowaną, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wyjątkowy pomysł na przetwory do słoików, które świetnie sprawdzą się na zimę. Cukinia przechowywana w taki sposób nie traci swoich cennych wartości, a przy okazji nabiera fantastycznego smaku i aromatu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jej przygotowania, znajdziesz bez problemu w każdym sklepie. Jeśli hodujesz cukinię w swoim własnym ogródku, to jest to idealna pomysł na jej użycie.

To dodatek, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza do obiadu, ale może posłużyć również na kanapki, czy jako ciekawy składnik sałatki.

Alergeny w cukinii marynowanej

Lista alergenów dla cukinii marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze cukinii marynowanej

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(123g)
Energia (kcal)
49.39
60.75
Białko (g)
0.83
1.02
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(123g)
Węglowodany (g)
10.99
13.51
Węglowodany przyswajalne (g)
10.24
12.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(123g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(123g)
Witamina A (µg (mcg))
6.12
7.53
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.56
14.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.06
0.07
Niacyna (mg)
0.29
0.35
Foliany (µg (mcg))
16.24
19.98
Beta karoten (µg (mcg))
73.55
90.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(123g)
Sód (mg)
798.16
981.74
Potas (mg)
186.94
229.93
Wapń (mg)
13.67
16.82
Fosfor (mg)
27.27
33.54
Magnez (mg)
12.88
15.84
Żelazo (mg)
0.30
0.36
Cynk (mg)
0.22
0.27
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii marynowanej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii marynowanej

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ocet winny
500 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 ml
Sól
50 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Koszt składników
28.50