Cukinia marynowana
- Cukinia (1500 g)
- Cebula (200 g)
- Cukier (200 g)
- Ocet winny (500 ml)
- Sól (50 g)
Przepis na cukinię marynowaną krok po kroku
Cukinię i cebulę pokrój w plasterki, włóż do dużej miski, zalej wodą i dopraw szczyptą soli. Warzywa moczy w osolonej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a następnie odcedź i przełóż do dużej miski.
Zagotuj w rondlu cukier, ocet, kurkumę, gorczycę. Zalej mieszanką cukinię i cebulę. Pozostaw mieszaninę na co najmniej 2 godziny.
Cukinię, cebulę i marynatę z przyprawami włóż do dużego garnka i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty.
Włóż cukinię i cebulę do gorących, wysterylizowanych słoików, zalewając je marynatą. Słoiki ostudź i zamknij.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii ze śmietaną
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii marynowanej
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień. To świetny pomysł na zachowanie pysznych letnich warzyw na dłużej. W takiej wersji smakują nieco inaczej, jednak wciąż przepysznie. To idealna opcja dla wszystkich miłośników odrobiny słodyczy. Cukinie w octowej zalewie będą świetną opcją na zimowe dni.
Przepis na cukinię marynowaną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych pikli. Te smakują wyjątkowo i są naprawdę fantastycznie. Najważniejszym składnikiem tego dania jest zalewa. W tym wypadku robi się ją na bazie octu, dzięki czemu wspaniale konserwuje warzywa. Dzięki niej można przygotować te przetwory w ekspresowym tempie. Wystarczy tylko odpowiednia porcja świeżych cukinii. Najlepiej użyć młodych, które nie mają twardych, zdrewniałych części przy pestkach. W takich warzywach pestek nie trzeba wcale usuwać, co zmniejsza ilość odpadków, a przy okazji redukuje ilość pracy. Cukinie najlepiej pokroić na jak najmniejsze kawałki, sprawdzą się plasterki, które idealnie się zamarynują i lepiej będą smakowały. To świetna opcja dla miłośników tych warzyw, które przed obróbką są bardzo delikatne i lekko słodkie. To danie, które nie wymaga zbyt dużej precyzji czy nakładów pracy. Wystarczy tylko spory garnek i słoiki. Można wybrać zarówno mniejsze, jak i te duże. Mniejsze słoiczki są bardziej praktyczne, gdyż po otwarciu można je zjeść od razu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię marynowaną, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę ciekawa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wyjątkowy pomysł na przetwory do słoików, które świetnie sprawdzą się na zimę. Cukinia przechowywana w taki sposób nie traci swoich cennych wartości, a przy okazji nabiera fantastycznego smaku i aromatu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jej przygotowania, znajdziesz bez problemu w każdym sklepie. Jeśli hodujesz cukinię w swoim własnym ogródku, to jest to idealna pomysł na jej użycie.
To dodatek, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza do obiadu, ale może posłużyć również na kanapki, czy jako ciekawy składnik sałatki.
Alergeny w cukinii marynowanej
Lista alergenów dla cukinii marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze cukinii marynowanej
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.