Cukinia kiszona

Opublikowano: 18.06.2021 r., 22:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kiszone cukinie w słoikach
Cukinia kiszona
Cukinia kiszona to oryginalny pomysł na przepyszne, zdrowe, domowe przetwory warzywne. To idealny dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych.
Przygotowanie 40 min
33 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia - 2 duże sztuki (1500 g)
  • Sól - 3 łyżeczki (15 g)
  • Czosnek - 10 ząbków (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 4 pęczki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na cukinię kiszoną krok po kroku

Przygotuj słoiki - dokładnie umyj i wyparz.

Cukinię umyj i pokrój na słupki. Układaj ciasno w słoikach.

Dodaj koper oraz ząbki czosnku.

Zalej słoiki wodą (ok. 2-3 l) wymieszaną z solą. Zakręć słoiki.

Jak oceniasz przepis na cukinię kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat cukinii kiszonej

Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny pomysł na pyszne, domowe przetwory w słoikach na zimę. Jeśli jesteś tym pomysłem zaskoczony/a koniecznie poznaj nasz przepis na kiszoną cukinię i sprawdź jak możesz ją wykorzystać w swojej kuchni. Nie możemy nie wspomnieć o tym, że kiszonki to najzdrowsze przetwory. Proces kiszenia wiąże się ze znaczącym podniesieniem wartości odżywczej. Kiszonki korzystnie wpływają na przewód pokarmowy regulując jego pracę, a tym samym poprawiają wchłanianie składników pokarmowych i wspomagają odporność. Oczywiście, cukinia kiszona również charakteryzuje się tymi właściwościami, a jej dodatkową zaletą jest to że jest smaczna, pyszna i niskokaloryczna. To też idealny sposób na przedłużenie sezonu na cukinię w Twojej kuchni i wykorzystywanie jej nawet w okresie kiedy dostępność do warzyw jest ograniczona. Cukinia kiszona świetnie sprawdzi się do kanapek, sałatek oraz jako dodatek do obiadu. Jak zrobić kiszoną cukinię? najczęściej przygotowuje się ją tak samo jak ogórki kiszone, czyli w wodzie z solą (tak zwanej solance) z dodatkiem czosnku i kopru. W zależności od Twoich preferencji możesz przygotować kiszoną cukinię również z imbirem lub papryczką chilli, zwłaszcza jeśli lubisz ostrzejsze, bardziej wyraziste smaki. Aby przygotować kiszoną cukinię wystarczy pokroić warzywa w słupki lub plastry, włożyć do słoika z koprem i czosnkiem, a na koniec zalać solanką. To wszystko - wiesz już jak kisić cukinię. Jak widzisz to nic skomplikowanego. W zależności od czasu kiszenia cukinia będzie małosolna lub mocno kwaszona. Wybierz taką jaką lubisz najbardziej. Cukinia kiszona to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia zamknięta w słoikach zachowuje swój smak, aromat oraz przydatność do spożycia przez kilka miesięcy, dzięki czemu można z niej korzystać i cieszyć się jej smakiem przez długi czas.

Alergeny w cukinii kiszonej

Lista alergenów dla cukinii kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinię kiszoną

Wartości odżywcze cukinii kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dużą zawartość soli, częste i duże ilości nie będą wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
22.37
33.56
Białko (g)
1.49
2.23
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.22
6.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
4.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.37
0.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
32.19
48.29
Witamina B6 (mg)
0.19
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
22.17
33.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.10
0.15
Niacyna (mg)
0.52
0.78
Foliany (µg (mcg))
30.72
46.08
Beta karoten (µg (mcg))
108.26
162.39
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
360.93
541.40
Potas (mg)
291.57
437.36
Wapń (mg)
32.56
48.84
Fosfor (mg)
42.79
64.19
Magnez (mg)
20.28
30.42
Żelazo (mg)
0.78
1.17
Cynk (mg)
0.38
0.57
Miedź (mg)
0.06
0.10
Mangan (mg)
0.29
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii kiszonej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii kiszonej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 1500 g
Sól
15 g
3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Czosnek
50 g
10 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
100 g
4 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 100 g
Koszt składników
24.00