Cukinia faszerowana wegetariańska
- Cukinia - 2 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka (80 g)
- Seler korzeniowy (70 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cebula (50 g)
- Pomidory w puszce (250 g)
- Kasza jaglana (100 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (210 g)
- Ser parmezan (60 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską krok po kroku
Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Usuń miąższ z pestkami, posmaruj olejem, połóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W czasie pieczenia cukinii pokrój pozostałe warzywa. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmaż chwilkę i dodaj pomidory z puszki. Jak sok z pomidorów zacznie się gotować dodaj kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu do momentu odparowania wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Sos przypraw wedle uznania.
Upieczone cukinie nadziewaj gotowym farszem oraz tofu pokrojonym w kostkę. Na wierzch posyp parmezanem.
Cukinie napełnione farszem wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej wegetariańskiej
Cukinia faszerowana wegetariańska jest dobrym rozwiązaniem na danie obiadowe dla wegetarian, jednak po drobnych modyfikacjach sprawdzi się również na diecie wegańskiej.
Nadziewane cukinie są dość proste w przygotowaniu, nie wymagają doświadczenia kulinarnego. Do ich przygotowania potrzebujesz cukinii, marchewki, selera, pietruszki, papryki, cebuli, pomidorów z puszki, kaszy jaglanej, tofu, parmezanu, oleju oraz przypraw. Do ich zrobienia potrzebujesz około godziny czasu. Nadziewane cukinie z warzywami w wersji wege nie będą zawierały parmezanu, możemy go zastąpić pestkami dyni. Farsz do fit cukinii będzie składał się z pokrojonych warzyw, kaszy oraz tofu.
Zapiekana cukinia fit z warzywami dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Poza kaszą i parmezanem łódeczki z cukinii składają się z warzyw, które są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Omówimy właściwości papryki oraz marchewki.
Papryka zawiera spore ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy B1, B3, B6 oraz E. Zawiera także potas, wapń, żelazo, miedź i kobalt. Do właściwości zdrowotnych papryki zaliczymy pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, poprawę apetytu, stymulacje krążenia krwi, poprawę funkcjonowania wątroby oraz układu trawiennego, pomoc w regulacji ciśnienia krwi. Papryka wpływa również na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie układu nerwowego.
Marchewka charakteryzuje się niską kalorycznością, jest bogatym źródłem karotenoidów (nadają one pomarańczową barwę marchewce). Spożywanie marchewki dostarcza do organizmu również luteinę, zeaksantynę, likopen oraz beta-karoten. Jest świetnym źródłem witaminy A oraz C, znajdziemy tu też duże ilości witamin z grupy B. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód oraz cynk. Dzięki tym składnikom pokarmowym marchewka posiada właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi oraz wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
Podsumowując cukinia faszerowana to pyszne danie w diecie wegetariańskiej. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych do diety.
Alergeny w cukinii faszerowanej wegetariańskiej
Lista alergenów dla Cukinii faszerowanej wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej wegetariańskiej
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.