Cukinia faszerowana wegetariańska

Opublikowano: 11.03.2021 r., 16:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańska faszerowana cukinia na desce
Cukinia faszerowana wegetariańska
Cukinia faszerowana wegetariańska z dodatkiem kaszy jaglanej to idealny pomysł na szybki obiad. Warto wypróbować ten przepis, aby zmniejszyć ilość mięsa w swojej diecie.
Przygotowanie 80 min
318 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka (80 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pomidory w puszce (250 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (210 g)
  • Ser parmezan (60 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską krok po kroku

Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Usuń miąższ z pestkami, posmaruj olejem, połóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W czasie pieczenia cukinii pokrój pozostałe warzywa. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmaż chwilkę i dodaj pomidory z puszki. Jak sok z pomidorów zacznie się gotować dodaj kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu do momentu odparowania wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Sos przypraw wedle uznania.

Upieczone cukinie nadziewaj gotowym farszem oraz tofu pokrojonym w kostkę. Na wierzch posyp parmezanem.

Cukinie napełnione farszem wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej wegetariańskiej

Cukinia faszerowana wegetariańska jest dobrym rozwiązaniem na danie obiadowe dla wegetarian, jednak po drobnych modyfikacjach sprawdzi się również na diecie wegańskiej.

Nadziewane cukinie są dość proste w przygotowaniu, nie wymagają doświadczenia kulinarnego. Do ich przygotowania potrzebujesz cukinii, marchewki, selera, pietruszki, papryki, cebuli, pomidorów z puszki, kaszy jaglanej, tofu, parmezanu, oleju oraz przypraw. Do ich zrobienia potrzebujesz około godziny czasu. Nadziewane cukinie z warzywami w wersji wege nie będą zawierały parmezanu, możemy go zastąpić pestkami dyni. Farsz do fit cukinii będzie składał się z pokrojonych warzyw, kaszy oraz tofu.

Zapiekana cukinia fit z warzywami dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Poza kaszą i parmezanem łódeczki z cukinii składają się z warzyw, które są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Omówimy właściwości papryki oraz marchewki.

Papryka zawiera spore ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy B1, B3, B6 oraz E. Zawiera także potas, wapń, żelazo, miedź i kobalt. Do właściwości zdrowotnych papryki zaliczymy pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, poprawę apetytu, stymulacje krążenia krwi, poprawę funkcjonowania wątroby oraz układu trawiennego, pomoc w regulacji ciśnienia krwi. Papryka wpływa również na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Marchewka charakteryzuje się niską kalorycznością, jest bogatym źródłem karotenoidów (nadają one pomarańczową barwę marchewce). Spożywanie marchewki dostarcza do organizmu również luteinę, zeaksantynę, likopen oraz beta-karoten. Jest świetnym źródłem witaminy A oraz C, znajdziemy tu też duże ilości witamin z grupy B. Zawiera magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód oraz cynk. Dzięki tym składnikom pokarmowym marchewka posiada właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi oraz wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.

Podsumowując cukinia faszerowana to pyszne danie w diecie wegetariańskiej. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych do diety.

Alergeny w cukinii faszerowanej wegetariańskiej

Lista alergenów dla Cukinii faszerowanej wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
91.00
318.50
Białko (g)
4.37
15.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.74
34.09
Węglowodany przyswajalne (g)
8.25
28.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
5.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.35
15.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
4.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.99
10.48
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
6.68
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
3.80
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.91
10.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
78.23
273.80
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.47
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.18
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.46
75.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.66
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.61
30.15
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
2.06
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.82
65.87
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
707.61
2476.65
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
96.64
338.22
Potas (mg)
210.09
735.33
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
119.32
417.62
Fosfor (mg)
72.44
253.53
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.43
64.50
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.67
5.84
Cynk (mg)
0.44
1.54
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej wegetariańskiej brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej wegetariańskiej

Koszt składników
59.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Marchewka
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Tofu wzbogacane wapniem
210 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 210 g
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
59.30