Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym
- Cukinia - 2 sztuki (600 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Ser Mozzarella - 4 plastry (120 g)
- Passata pomidorowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Natka pietruszki (50 g)
Przepis na cukinię faszerowana surowym mięsem mielonym krok po kroku
Przygotuj cukinie: Oczyść cukinie, przeciąć je wzdłuż na pół i wydrąż nasionka, tworząc łódeczki z cukinii.
W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, papryczkę chili (jeśli używasz), jajko, tarty ser, posiekaną natkę pietruszki, oregano, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Napełnij cukinie przygotowanym farszem mięsnym, równomiernie rozprowadzając go po każdej połówce cukinii.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cienką warstwę sosu pomidorowego lub passaty.
Ułóż cukinie faszerowane na warstwie sosu pomidorowego. Skrop je lekko oliwą z oliwek.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub aż mięso mielone będzie dobrze ugotowane, a cukinie będą miękkie.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia kiszona
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia marynowana na zimę
-
Przetwory z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym
Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię faszerowaną surowym mięsem mielonym, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz, dodałam wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory. Całość zagęściłam odrobiną koncentratu pomidorowego i dodałam ugotowany ryż oraz farsz z wydrążonych cukinii. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilli oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli. Faszerowana cukinia idealnie będzie smakować, także z domowym sosem pomidorowym. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać, gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.
Zatem, jak zrobić faszerowaną cukinię? Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest pieczona cukinia w piekarniku. Będzie to dobry pomysł nie tylko na obiad, będzie dobra na przyjęcie ze znajomymi.
Alergeny w cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej surowym mięsem mielonym
Faszerowaną cukinię możesz przygotować też w wersji wegetariańskiej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.