Cukinia faszerowana pieczarkami
- Cukinia (600 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (300 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Kasza kuskus (300 g)
Przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami krok po kroku
Cukinie umyj, przekrój na połówki i wydrąż środek przy pomocy łyżeczki. Środkową część warzywa odłóż do miseczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodaj starte pieczarki i środek cukinii. Całość podsmaż przez 5 minut.
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie, gdy wchłonie całą wodę, wrzuć ją na patelnię do warzyw.
Zawartość patelni dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
Nadzienie przełóż do wydrążonych cukinii i przykryj je startym serem.
Warzywa ułóż na blaszce piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka z cukinii
-
Moussaka
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Casserole
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka z brokułami
-
Zapiekanka z kalafiorem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka z dynii
-
Zapiekanka z dynią
-
Zapiekanka ziemniaczana wege
-
Zapiekanka warzywna
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej rodziny. W dodatku można przygotować go w kilka chwil w swojej własnej kuchni! To idealna opcja dla każdego, kto kocha lekkie, warzywne dania w ciekawej formie. Zapiekana cukinia z pieczarkami sprawdzi się nawet dla dzieci, gdyż ma naprawdę delikatny smak i dostarcza sporo cennych składników.
Przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami jest niezwykle łatwy, więc spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Najważniejszym krokiem jest przygotowanie farszu, a następnie wypełnienie nim cukinii. Wydrążenie warzywa nie jest wcale trudne. To dlatego, że środek pokrywają miękkie pesteczki, które można bez problemu usunąć za pomocą łyżeczki, nie potrzeba to tego specjalnych sprzętów kuchennych. Pesteczki można wykorzystać do przygotowania farszu, gdyż dostarczają sporo błonnika, jednak w przypadku, gdy są zbyt wyrośnięte i zgrubiałe lepiej nie dodawać ich do potrawy, gdyż wpłyną negatywnie na jej fakturę.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować cukinię faszerowaną pieczarkami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Jego stworzenie jest proste, a do tego danie, które powstaje, jest naprawdę smaczne. Cukinia z piekarnika staje się delikatna i nieco słodkawa, dzięki czemu wspaniale komponuje się z serem i grzybami. To zapiekanka w zupełności wegetariańska z pieczarkami oraz warzywami, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, która jest źródłem wielu cennych składników. W dodatku jest też bardzo niskokaloryczna, dzięki czemu będzie idealnym warzywem na diecie redukcyjnej. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może stanowić podstawę diety osób z cukrzycą. Tak przygotowana jest również lekkostrawna. Farsz z pieczarkami idealnie łączy się z warzywami. Choć można wybrać naprawdę różne, idealnie komponuje się głównie z papryką, cebulą czy marchewką. To danie proste, ale również naprawdę smaczne.
Alergeny w cukinii faszerowanej pieczarkami
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza kuskus
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej pieczarkami
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.
Energia i białka
(358g)
Węglowodany
(358g)
Tłuszcze
(358g)
Witaminy
(358g)
Składniki mineralne
(358g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.