Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 300 g 1 sztuka
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 50 g
  • Ryż biały gotowany 50 g ok. 1/4 torebki po ugotowaniu
  • Cebula 20 g 1/4 sztuki
  • Ser Mozzarella 30 g 1 plaster
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Cukinię umyj i przekrój na pół.

Wydrąż środek cukinii.

Wydrążone cukinie umieść w naczyniu żaroopornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika.

Piecz ok. 20-25 minut, aż cukinia zmięknie.

Miąższ z cukinii drobno posiekaj.

Cebulę drobno posiekaj.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Podsmaż cebulkę.

Na patelnię wrzuć mięso i dopraw.

Podsmażaj, aż się zarumieni.

Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.

Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.

Cukinię wyjmij z piekarnika i nafaszeruj farszem.

Posyp tartą mozzarrelą.

Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 10 min do rozpuszczenia sera.

Cukinia faszerowana mięsnym farszem, udekorowana listkami bazylii i czarnymi oliwkami.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Koszt przygotowania dania
5.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
505 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym to pomysł na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo sycące, a jednocześnie cały przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Można zaliczyć je do kategorii dań tak zwanych czyszczących lodówkę, ponieważ przepis na nadzienie cukinii można dowolnie modyfikować i uzależnić od tego jakie produkty aktualnie mamy w lodówce i wykorzystać je zanim się przeterminują. Zapiekana cukinia nadziewana mięsem i ryżem świetnie smakuje jeśli farsz przygotowujemy dodatkowo na przykład ze szpinakiem lub jarmużem, a także kolorową papryką, tartą marchewką lub pieczarkami.

Nasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem jest jednym z najszybszych, najprostszych a jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na posiłek, który zadowoli kubki smakowe i podniebienia całej rodziny.

Przygotowanie posiłku najlepiej zacząć od przygotowania mięsa. Aby usprawnić cały proces najlepiej wykorzystać gotowe już mielone mięso pakowane próżniowo. Możemy wykorzystać mięso wieprzowe, drobiowe lub wołowe, w zależności od indywidualnych upodobań. Mielone mięso wystarczy lekko obsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i drobno posiekaną cebulką oraz ulubionymi przyprawami. Następnie ryż wystarczy ugotować wedle instrukcji na opakowaniu i wymieszać z mięsem na patelni. Do całości możemy dodać sos pomidorowy w formie passaty lub przecieru pomidorowego oraz ulubione warzywa, na przykład tartą marchewkę, kukurydzę konserwową, ciecierzycę, soczewicę lub drobno pokrojoną paprykę. W następnym kroku warto zabrać się za cukinię -umyte warzywo wystarczy przekroić na pół, wydrążyć środek i drobno go posiekać, a następnie dorzucić na patelnię do pozostałych składników. Wydrążoną cukinię następnie faszerujemy nadzieniem, układamy w naczyniu żaroopornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy całość tartym serem i dopiekamy, aż się rozpuści. Cukinia z mięsem mielonym i ryżem gotowa!

Warto pamiętać o tym, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego dla osób preferujących bardziej wyraziste czy ostrzejsze smaku bardzo ważny okazać może się odpowiedni dobór przypraw. Cukinia smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, podawana na ciepło.

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (470g)
Energia (kalorie)
107.55 kcal
505.50 kcal
Białko
4.25 g
19.96 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (470g)
Tłuszcz
8.15 g
38.32 g
Tłuszcze nasycone
2.84 g
13.36 g
Tłuszcze nienasycone
5.31 g
24.95 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
21.36 g
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
3.60 g

Witaminy w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Na 100g
Na porcję (470g)
Witamina B6
0.15 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
3.32 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.79 mg
3.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
17.21 µg (mcg)
80.90 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Na 100g
Na porcję (470g)
Sód
42.87 mg
201.50 mg
Potas
209.30 mg
983.70 mg
Wapń
45.17 mg
212.30 mg
Fosfor
67.55 mg
317.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.74 mg
74.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.91 mg
Cynk
0.68 mg
3.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ryż biały gotowany
50 g
ok. 1/4 torebki po ugotowaniu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cebula
20 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ser Mozzarella
30 g
1 plaster
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
40.50
Łączny koszt
5.09
Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób