Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Opublikowano: 10.04.2021 r., 13:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Pieczona delikatna cukinia z aromatycznym mięsnym farszem.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
505 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (50 g)
  • Ryż biały gotowany - ok. 1/4 torebki po ugotowaniu (50 g)
  • Cebula - 1/4 sztuki (20 g)
  • Ser Mozzarella - 1 plaster (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem krok po kroku

Cukinię umyj i przekrój na pół.

Wydrąż środek cukinii.

Wydrążone cukinie umieść w naczyniu żaroopornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika.

Piecz ok. 20-25 minut, aż cukinia zmięknie.

Miąższ z cukinii drobno posiekaj.

Cebulę drobno posiekaj.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Podsmaż cebulkę.

Na patelnię wrzuć mięso i dopraw.

Podsmażaj, aż się zarumieni.

Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.

Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.

Cukinię wyjmij z piekarnika i nafaszeruj farszem.

Posyp tartą mozzarrelą.

Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 10 min do rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym to pomysł na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo sycące, a jednocześnie cały przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Można zaliczyć je do kategorii dań tak zwanych czyszczących lodówkę, ponieważ przepis na nadzienie cukinii można dowolnie modyfikować i uzależnić od tego jakie produkty aktualnie mamy w lodówce i wykorzystać je zanim się przeterminują. Zapiekana cukinia nadziewana mięsem i ryżem świetnie smakuje jeśli farsz przygotowujemy dodatkowo na przykład ze szpinakiem lub jarmużem, a także kolorową papryką, tartą marchewką lub pieczarkami.

Nasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem jest jednym z najszybszych, najprostszych a jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na posiłek, który zadowoli kubki smakowe i podniebienia całej rodziny.

Przygotowanie posiłku najlepiej zacząć od przygotowania mięsa. Aby usprawnić cały proces najlepiej wykorzystać gotowe już mielone mięso pakowane próżniowo. Możemy wykorzystać mięso wieprzowe, drobiowe lub wołowe, w zależności od indywidualnych upodobań. Mielone mięso wystarczy lekko obsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i drobno posiekaną cebulką oraz ulubionymi przyprawami. Następnie ryż wystarczy ugotować wedle instrukcji na opakowaniu i wymieszać z mięsem na patelni. Do całości możemy dodać sos pomidorowy w formie passaty lub przecieru pomidorowego oraz ulubione warzywa, na przykład tartą marchewkę, kukurydzę konserwową, ciecierzycę, soczewicę lub drobno pokrojoną paprykę. W następnym kroku warto zabrać się za cukinię -umyte warzywo wystarczy przekroić na pół, wydrążyć środek i drobno go posiekać, a następnie dorzucić na patelnię do pozostałych składników. Wydrążoną cukinię następnie faszerujemy nadzieniem, układamy w naczyniu żaroopornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy całość tartym serem i dopiekamy, aż się rozpuści. Cukinia z mięsem mielonym i ryżem gotowa!

Warto pamiętać o tym, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego dla osób preferujących bardziej wyraziste czy ostrzejsze smaku bardzo ważny okazać może się odpowiedni dobór przypraw. Cukinia smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, podawana na ciepło.

Alergeny w cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
107.55
505.50
Białko (g)
4.25
19.96
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.81
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
4.78
22.47
Węglowodany przyswajalne (g)
3.96
18.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
3.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
8.15
38.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
13.36
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
24.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
21.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
3.60
Cholesterol (mg)
12.70
59.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
18.02
84.70
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
1.03
Witamina C (mg)
11.81
55.53
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.12
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
3.32
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.32
53.20
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.54
Ryboflawina (mg)
0.10
0.48
Niacyna (mg)
0.79
3.72
Foliany (µg (mcg))
17.21
80.90
Beta karoten (µg (mcg))
81.02
380.80
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
42.87
201.50
Potas (mg)
209.30
983.70
Wapń (mg)
45.17
212.30
Fosfor (mg)
67.55
317.50
Magnez (mg)
15.74
74.00
Żelazo (mg)
0.41
1.91
Cynk (mg)
0.68
3.17
Miedź (mg)
0.04
0.21
Mangan (mg)
0.15
0.68
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ryż biały gotowany
50 g
ok. 1/4 torebki po ugotowaniu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cebula
20 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ser Mozzarella
30 g
1 plaster
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
40.50