Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (50 g)
- Ryż biały gotowany - ok. 1/4 torebki po ugotowaniu (50 g)
- Cebula - 1/4 sztuki (20 g)
- Ser Mozzarella - 1 plaster (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem krok po kroku
Cukinię umyj i przekrój na pół.
Wydrąż środek cukinii.
Wydrążone cukinie umieść w naczyniu żaroopornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika.
Piecz ok. 20-25 minut, aż cukinia zmięknie.
Miąższ z cukinii drobno posiekaj.
Cebulę drobno posiekaj.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Podsmaż cebulkę.
Na patelnię wrzuć mięso i dopraw.
Podsmażaj, aż się zarumieni.
Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
Cukinię wyjmij z piekarnika i nafaszeruj farszem.
Posyp tartą mozzarrelą.
Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 10 min do rozpuszczenia sera.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym to pomysł na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo sycące, a jednocześnie cały przepis jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Można zaliczyć je do kategorii dań tak zwanych czyszczących lodówkę, ponieważ przepis na nadzienie cukinii można dowolnie modyfikować i uzależnić od tego jakie produkty aktualnie mamy w lodówce i wykorzystać je zanim się przeterminują. Zapiekana cukinia nadziewana mięsem i ryżem świetnie smakuje jeśli farsz przygotowujemy dodatkowo na przykład ze szpinakiem lub jarmużem, a także kolorową papryką, tartą marchewką lub pieczarkami.
Nasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem jest jednym z najszybszych, najprostszych a jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na posiłek, który zadowoli kubki smakowe i podniebienia całej rodziny.
Przygotowanie posiłku najlepiej zacząć od przygotowania mięsa. Aby usprawnić cały proces najlepiej wykorzystać gotowe już mielone mięso pakowane próżniowo. Możemy wykorzystać mięso wieprzowe, drobiowe lub wołowe, w zależności od indywidualnych upodobań. Mielone mięso wystarczy lekko obsmażyć na patelni z dobrej jakości oliwą i drobno posiekaną cebulką oraz ulubionymi przyprawami. Następnie ryż wystarczy ugotować wedle instrukcji na opakowaniu i wymieszać z mięsem na patelni. Do całości możemy dodać sos pomidorowy w formie passaty lub przecieru pomidorowego oraz ulubione warzywa, na przykład tartą marchewkę, kukurydzę konserwową, ciecierzycę, soczewicę lub drobno pokrojoną paprykę. W następnym kroku warto zabrać się za cukinię -umyte warzywo wystarczy przekroić na pół, wydrążyć środek i drobno go posiekać, a następnie dorzucić na patelnię do pozostałych składników. Wydrążoną cukinię następnie faszerujemy nadzieniem, układamy w naczyniu żaroopornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy całość tartym serem i dopiekamy, aż się rozpuści. Cukinia z mięsem mielonym i ryżem gotowa!
Warto pamiętać o tym, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego dla osób preferujących bardziej wyraziste czy ostrzejsze smaku bardzo ważny okazać może się odpowiedni dobór przypraw. Cukinia smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, podawana na ciepło.
Alergeny w cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej mięsem mielonym i ryżem
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.