Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Cukinia - 3 sztuki (900 g)
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka, pomidory krojone bez skórki (400 g)
- Ser Mozzarella - 1 małe opakowanie (125 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym krok po kroku
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
Cukinie przykrój na pół. Najpierw wydrąż z nich gniazda nasienne (one są niepotrzebne). Następnie wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wnętrze cukinii posyp solą i pieprzem. Oliwą z oliwek natrzyj zarówno środek, jak i drugą stronę.
Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Z papryki wytnij części niejadalne. Pozostałą część pokój w kostkę.
Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć tam cebulę i przesmażaj do momentu, aż się zeszkli.
Dodaj mięso mielone i smaż ok. 8-10 min. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Smaż tak długo, aż wszystko stanie się miękkie.
Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, oregano, słodką paprykę i ostrą paprykę. Wymieszaj.
Dodaj krojone pomidory bez skórki (w puszcze), przeciśnięty przez praskę czosnek i całość ponownie zamieszaj.
Dodaj ser mozzarella. Co jakiś czas mieszaj. Poczekaj, aż cały ser się roztopi.
Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cukinii. Cukinie ułóż na blaszce z piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Zapiekaj je przez ok. 30 min. Parę minuty przed końcem dodaj na farsz starty ser.
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco czasu, ale warto wypróbować ten prosty przepis. Możesz być pewien, że nawet osoby, które nie przepadają za faszerowanymi warzywami, skuszą się na tę cukinię.
Nadziewana i pieczona cukinia jest zjadana w całości. Zazwyczaj skórkę z młodej cukinii można zostawić, ponieważ jest delikatna. To właśnie taką cukinię potrzebujesz do przygotowania tego dania. Może być zielona lub żółta. Jest to letnia potrawa, bo sezon na cukinię zaczyna się w sierpniu.
Cukinię możesz wydrążyć łyżeczką lub specjalnym wykrawaczem do owoców i warzyw. Przy wydrążaniu miąższu z cukinii uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Najlepiej nie ucinaj końcówek, ponieważ wtedy trudniej będzie ci utrzymać farsz w środku cukinii.
Możesz nieco zmodyfikować ten przepis. Zamiast czerwonej papryki możesz pokusić się na dodanie papryki żółtej. Nie każdy lubi dodawać do farszu pieczarki, więc możesz z nich zrezygnować. Przyprawy podane w przepisie to jedynie sugestia. Możesz dodać inne, które bardziej ci odpowiadają, np. bazylia, chili, gotowe mieszanki.
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym zazwyczaj jest z serem, ale jeśli uważasz, że jest go za dużo, możesz zrezygnować z sera mozzarella dodawanego do farszu. Warto zostawić ser, którym jest posypana nadziewana cukinia, ponieważ w czasie pieczenia bardzo fajnie się roztopi. Na farsz możesz dodać nie tylko ser, ale też np. kawałki malinowych pomidorów lub przepołowione pomidorki koktajlowe, paprykę czy inne warzywa.
W tym przepisie zarówno cukinia, jak i farsz zapiekane są równocześnie. Możesz jednak pokusić się na to, aby najpierw zapiekać cukinię przez ok. 10 min, aby później piec ją już krócej razem w gotowym farszem. Możesz ją zapiekać na blaszce z piekarnika lub w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
Przepis na faszerowaną cukinię jest prosty do wykonania, ale nie jest to danie ekspresowe. Jeśli planujesz przygotować tę cukinię na obiad dla swoich bliskich lub na spotkanie ze znajomymi, to warto o tym pamiętać.
Alergeny w cukinii faszerowanej mięsem mielonym
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ser parmezan
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej mięsem mielonym
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.