Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Opublikowano: 09.04.2021 r., 17:41 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest prosta do przygotowania. Powinna być pieczona w piekarniku. Sprawdź, jak wygląda cały przepis na faszerowaną cukinię!
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
364 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia - 3 sztuki (900 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka, pomidory krojone bez skórki (400 g)
  • Ser Mozzarella - 1 małe opakowanie (125 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Cukinie przykrój na pół. Najpierw wydrąż z nich gniazda nasienne (one są niepotrzebne). Następnie wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wnętrze cukinii posyp solą i pieprzem. Oliwą z oliwek natrzyj zarówno środek, jak i drugą stronę.

Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Z papryki wytnij części niejadalne. Pozostałą część pokój w kostkę.

Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Parmezan zetrzyj na tarce.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć tam cebulę i przesmażaj do momentu, aż się zeszkli.

Dodaj mięso mielone i smaż ok. 8-10 min. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Smaż tak długo, aż wszystko stanie się miękkie.

Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, oregano, słodką paprykę i ostrą paprykę. Wymieszaj.

Dodaj krojone pomidory bez skórki (w puszcze), przeciśnięty przez praskę czosnek i całość ponownie zamieszaj.

Dodaj ser mozzarella. Co jakiś czas mieszaj. Poczekaj, aż cały ser się roztopi.

Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cukinii. Cukinie ułóż na blaszce z piekarnika.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Zapiekaj je przez ok. 30 min. Parę minuty przed końcem dodaj na farsz starty ser.

Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco czasu, ale warto wypróbować ten prosty przepis. Możesz być pewien, że nawet osoby, które nie przepadają za faszerowanymi warzywami, skuszą się na tę cukinię.

Nadziewana i pieczona cukinia jest zjadana w całości. Zazwyczaj skórkę z młodej cukinii można zostawić, ponieważ jest delikatna. To właśnie taką cukinię potrzebujesz do przygotowania tego dania. Może być zielona lub żółta. Jest to letnia potrawa, bo sezon na cukinię zaczyna się w sierpniu.

Cukinię możesz wydrążyć łyżeczką lub specjalnym wykrawaczem do owoców i warzyw. Przy wydrążaniu miąższu z cukinii uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Najlepiej nie ucinaj końcówek, ponieważ wtedy trudniej będzie ci utrzymać farsz w środku cukinii.

Możesz nieco zmodyfikować ten przepis. Zamiast czerwonej papryki możesz pokusić się na dodanie papryki żółtej. Nie każdy lubi dodawać do farszu pieczarki, więc możesz z nich zrezygnować. Przyprawy podane w przepisie to jedynie sugestia. Możesz dodać inne, które bardziej ci odpowiadają, np. bazylia, chili, gotowe mieszanki.

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym zazwyczaj jest z serem, ale jeśli uważasz, że jest go za dużo, możesz zrezygnować z sera mozzarella dodawanego do farszu. Warto zostawić ser, którym jest posypana nadziewana cukinia, ponieważ w czasie pieczenia bardzo fajnie się roztopi. Na farsz możesz dodać nie tylko ser, ale też np. kawałki malinowych pomidorów lub przepołowione pomidorki koktajlowe, paprykę czy inne warzywa.

W tym przepisie zarówno cukinia, jak i farsz zapiekane są równocześnie. Możesz jednak pokusić się na to, aby najpierw zapiekać cukinię przez ok. 10 min, aby później piec ją już krócej razem w gotowym farszem. Możesz ją zapiekać na blaszce z piekarnika lub w odkrytym naczyniu żaroodpornym.

Przepis na faszerowaną cukinię jest prosty do wykonania, ale nie jest to danie ekspresowe. Jeśli planujesz przygotować tę cukinię na obiad dla swoich bliskich lub na spotkanie ze znajomymi, to warto o tym pamiętać.

Alergeny w cukinii faszerowanej mięsem mielonym

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
101.36
364.91
Białko (g)
5.85
21.05
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.86
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
3.93
14.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
10.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
7.18
25.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.21
11.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
14.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
12.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.27
Cholesterol (mg)
17.75
63.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
34.37
123.74
Witamina B6 (mg)
0.20
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.96
Witamina C (mg)
20.94
75.38
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.15
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
2.40
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.76
49.52
Tiamina (mg)
0.17
0.61
Ryboflawina (mg)
0.14
0.49
Niacyna (mg)
1.40
5.05
Foliany (µg (mcg))
18.62
67.03
Beta karoten (µg (mcg))
223.75
805.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
95.34
343.24
Potas (mg)
247.36
890.48
Wapń (mg)
68.64
247.11
Fosfor (mg)
91.64
329.90
Magnez (mg)
17.55
63.18
Żelazo (mg)
0.64
2.32
Cynk (mg)
0.81
2.93
Miedź (mg)
0.08
0.29
Mangan (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej mięsem mielonym 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej mięsem mielonym

Koszt składników
62.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
900 g
3 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 900 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka, pomidory krojone bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Mozzarella
125 g
1 małe opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pieczarki
120 g
6 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Koszt składników
62.80