Cukinia faszerowana kurczakiem

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana cukinia w naczyniu
Cukinia faszerowana kurczakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Faszerowana cukinia jest szybka do przygotowania. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
637 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula - 2 duże sztuki (230 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (600 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Kasza jęczmienna perłowa (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Ser Mozzarella (300 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na cukinia faszerowana kurczakiem krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój drobno.

Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj marchew i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 15 minut.

Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Warzywa i kurczaka wymieszaj z kaszą.

Cukinie przekrój na pół, wydrąż środki, dopraw solą i umieść w nich farsz.

Na wierzch połóż kawałki mozzarelli.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na cukinia faszerowana kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej kurczakiem

Cukinia faszerowana kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Cukinia z piersią z kurczaka i kaszą jęczmienną stanowi pełnowartościowy posiłek. Farsz do cukinii z kurczakiem możesz przygotować także z mielonym mięsem z kurczaka. Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tej dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pierś z kurczaka, kasza jęczmienna, marchew, cebula, czosnek, natka pietruszki, ser mozzarella, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekane cukinie z farszem? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój drobno. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj marchew i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 15 minut. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Warzywa i kurczaka wymieszaj z kaszą. Cukinie przekrój na pół, wydrąż środki, dopraw solą i umieść w nich farsz. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Cukinia to popularne warzywo, dostępne do kupienia w sklepach przez cały rok. Cukinia zawiera małą ilość kalorii, dlatego jest chętnie spożywana przez osoby na dietach redukcyjnych. Cukinia może być dodatkiem do dań słodkich. Zawiera ona dużą ilość błonnika pokarmowego, który daje nam uczucie sytości na dłużej. Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Pierś z kurczaka dostarcza nam niezbędnego w naszej diecie białka zwierzęcego, które zapewnia naszemu organizmowi prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych.

Podsumowując zapiekana cukinia z kurczakiem to świetny pomysł na obiad. Cukinie możesz przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem. Cukinia nadziewana kurczakiem to także dobry posiłek do pracy. Cukinię możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym urozmaiceniem jest podanie jej z sosem czosnkowym domowej roboty. Farsz możesz wzbogacić pieczarkami lub serem feta.

Alergeny w cukinii faszerowanej kurczakiem

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Cukinia faszerowana kurczakiem to bardzo zdrowe danie. Zawiera ono dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest także świetnym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Cukinia ma niski indeks glikemiczny i może być spożywana przez diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
163.55
637.85
Białko (g)
10.33
40.29
Fenyloalanina (mg)
0.44
1.73
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
12.78
49.82
Węglowodany przyswajalne (g)
10.09
39.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
10.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
7.99
31.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
10.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
20.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
14.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
5.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa, ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.60
111.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
103.83
404.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.46
29.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Witamina E (mg)
0.25
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.41
95.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
12.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.60
68.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
805.82
3142.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
83.35
325.06
Potas (mg)
244.92
955.17
Wapń (mg)
105.44
411.20
Fosfor (mg)
143.44
559.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.91
104.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
2.68
Cynk (mg)
0.95
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej kurczakiem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej kurczakiem

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
230 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Cukinia
600 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kasza jęczmienna perłowa
300 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
66.00