Cukinia faszerowana kurczakiem
- Cebula - 2 duże sztuki (230 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (600 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Kasza jęczmienna perłowa (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na cukinia faszerowana kurczakiem krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój drobno.
Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj marchew i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 15 minut.
Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Warzywa i kurczaka wymieszaj z kaszą.
Cukinie przekrój na pół, wydrąż środki, dopraw solą i umieść w nich farsz.
Na wierzch połóż kawałki mozzarelli.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25-30 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej kurczakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Cukinia z piersią z kurczaka i kaszą jęczmienną stanowi pełnowartościowy posiłek. Farsz do cukinii z kurczakiem możesz przygotować także z mielonym mięsem z kurczaka. Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tej dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pierś z kurczaka, kasza jęczmienna, marchew, cebula, czosnek, natka pietruszki, ser mozzarella, sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekane cukinie z farszem? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój drobno. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj marchew i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 15 minut. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Warzywa i kurczaka wymieszaj z kaszą. Cukinie przekrój na pół, wydrąż środki, dopraw solą i umieść w nich farsz. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Cukinia to popularne warzywo, dostępne do kupienia w sklepach przez cały rok. Cukinia zawiera małą ilość kalorii, dlatego jest chętnie spożywana przez osoby na dietach redukcyjnych. Cukinia może być dodatkiem do dań słodkich. Zawiera ona dużą ilość błonnika pokarmowego, który daje nam uczucie sytości na dłużej. Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Pierś z kurczaka dostarcza nam niezbędnego w naszej diecie białka zwierzęcego, które zapewnia naszemu organizmowi prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych.
Podsumowując zapiekana cukinia z kurczakiem to świetny pomysł na obiad. Cukinie możesz przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem. Cukinia nadziewana kurczakiem to także dobry posiłek do pracy. Cukinię możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym urozmaiceniem jest podanie jej z sosem czosnkowym domowej roboty. Farsz możesz wzbogacić pieczarkami lub serem feta.
Alergeny w cukinii faszerowanej kurczakiem
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej kurczakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem to bardzo zdrowe danie. Zawiera ono dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest także świetnym źródłem wielu cennych składników mineralnych. Cukinia ma niski indeks glikemiczny i może być spożywana przez diabetyków.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.