Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
- Cukinia - 2 sztuki (600 g)
- Masło klarowane (15 g)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Kasza jaglana (100 g)
- Ser Feta (150 g)
Przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta krok po kroku
Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Masło rozgrzej na patelni.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.
Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.
Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.
W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.
Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.
Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).
Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Masło rozgrzej na patelni.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.
Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.
Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.
W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.
Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.
Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Szukasz prostego przepisu na obiad wegetariański z piekarnika? Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na coś zdrowego. Jest bardzo smaczna, nadziewana kaszą jaglaną, cukinią, cebulą i pieczarkami. Posypana serem feta nabiera charakteru. Robi się ją bardzo prosto i szybko. Nadaje się świetnie na obiad bez mięsa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to zdrowy sposób na posiłek, który można podać każdemu. Zobacz jak łatwo, robi się faszerowaną cukinię z kaszą jaglaną i warzywami.
Wegetariańska cukinia faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami pieczona w piekarniku to prosty przepis na coś, co jest niezwykle zdrowe, a zarazem pyszne. Ponadto zapewnia duże uczucie sytości. Zrobienie jej jest bardzo łatwe. Należy na początku przygotować kaszę jaglaną. By nie była gorzka, można zrobić kilka prostych rzeczy. Jedną z nich jest moczenie kaszy w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie przepłukanie jej również w zimnej wodzie. Drugim sposobem jest wypłukanie kaszy na sicie – najpierw w zimnej wodzie, a potem w gorącej. To powinno zniwelować gorzkawy posmak kaszy. Po tym można ją ugotować. Wystarczy jedynie 20 minut – powinna być miękka. Dodaje się dwa razy więcej wody niż waga kaszy (gotuj w 200 ml wody). Możesz na bieżąco dodawać płynu, gdyby za dużo go wyparowało). Warto od czasu do czasu ją przemieszać. W czasie, gdy kasza gotuje się, przygotuj warzywa. Na maśle podsmaż i zarumień posiekaną cebulkę, dodaj do niej starte na tarce pieczarki. Wszystko duś z odrobiną soli. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż). Za pomocą łyżki wyjmij środek. Pamiętaj, by zostawić maksymalnie 2 centymetry wolnego brzegu. Miąższ ze środka, który wydrążyłeś, dodaj do ugotowanej i odcedzonej kaszy razem z podsmażonymi warzywami oraz przyprawami. Wymieszaj całość. Można nadziewać cukinię. Wyłóż farsz do środka, a na koniec posyp je z wierzchu serem pokruszonym w dłoniach. Nadziewana cukinia powinna piec się do miękkości około 35 minut.
Cukinia faszerowana z kaszą jaglaną pieczona w piekarniku z dodatkiem warzyw jest znakomitym pomysłem na potrawę bezglutenową. Jest także wegetariańska. Jeżeli jesteś weganem, zamiast sera feta z mleka, możesz wykorzystać inny ser wegański. Pomimo że jest to potrawa bez mięsa, jej smak jest bardzo dobry. Jeśli nie masz już inspiracji na obiady wegetariańskie, to będzie to świetny pomysł na coś nowego. Ten prosty przepis bez mięsa będzie dobry nie tylko dla tych, którzy go nie jedzą. Potrawa jest aromatyczna i bardzo pyszna. Nawet osobie lubiącej mięso przypadnie do gustu.
Alergeny w cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
To bardzo zdrowy przepis. Jest wegetariański. Nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.