Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta

Opublikowano: 08.12.2021 r., 13:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia faszerowana kaszą i fetą
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Szukasz prostego przepisu na obiad wegetariański z piekarnika? Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na coś zdrowego.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 35 min
526 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia - 2 sztuki (600 g)
  • Masło klarowane (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Ser Feta (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta krok po kroku

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Masło rozgrzej na patelni.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.

Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.

Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.

Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.

W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.

Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.

Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).

Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Masło rozgrzej na patelni.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj na rozgrzane masło.

Umyte pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli razem z solą. Podsmaż całość, by warzywa zmiękły.

Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ugotowaną kaszę pomieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku.

Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżką środek, zostaw maksymalnie 2 cm brzegu. Dodaj do farszu wydrążony miąższ.

W środek wydrążonej cukinii włóż farsz.

Posyp cukinie z wierzchu pokruszonym serem.

Piecz cukinie około 35 minut (aż cukinia zmięknie).

Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta

Szukasz prostego przepisu na obiad wegetariański z piekarnika? Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na coś zdrowego. Jest bardzo smaczna, nadziewana kaszą jaglaną, cukinią, cebulą i pieczarkami. Posypana serem feta nabiera charakteru. Robi się ją bardzo prosto i szybko. Nadaje się świetnie na obiad bez mięsa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to zdrowy sposób na posiłek, który można podać każdemu. Zobacz jak łatwo, robi się faszerowaną cukinię z kaszą jaglaną i warzywami.

Wegetariańska cukinia faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami pieczona w piekarniku to prosty przepis na coś, co jest niezwykle zdrowe, a zarazem pyszne. Ponadto zapewnia duże uczucie sytości. Zrobienie jej jest bardzo łatwe. Należy na początku przygotować kaszę jaglaną. By nie była gorzka, można zrobić kilka prostych rzeczy. Jedną z nich jest moczenie kaszy w zimnej wodzie przez godzinę, a następnie przepłukanie jej również w zimnej wodzie. Drugim sposobem jest wypłukanie kaszy na sicie – najpierw w zimnej wodzie, a potem w gorącej. To powinno zniwelować gorzkawy posmak kaszy. Po tym można ją ugotować. Wystarczy jedynie 20 minut – powinna być miękka. Dodaje się dwa razy więcej wody niż waga kaszy (gotuj w 200 ml wody). Możesz na bieżąco dodawać płynu, gdyby za dużo go wyparowało). Warto od czasu do czasu ją przemieszać. W czasie, gdy kasza gotuje się, przygotuj warzywa. Na maśle podsmaż i zarumień posiekaną cebulkę, dodaj do niej starte na tarce pieczarki. Wszystko duś z odrobiną soli. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż). Za pomocą łyżki wyjmij środek. Pamiętaj, by zostawić maksymalnie 2 centymetry wolnego brzegu. Miąższ ze środka, który wydrążyłeś, dodaj do ugotowanej i odcedzonej kaszy razem z podsmażonymi warzywami oraz przyprawami. Wymieszaj całość. Można nadziewać cukinię. Wyłóż farsz do środka, a na koniec posyp je z wierzchu serem pokruszonym w dłoniach. Nadziewana cukinia powinna piec się do miękkości około 35 minut.

Cukinia faszerowana z kaszą jaglaną pieczona w piekarniku z dodatkiem warzyw jest znakomitym pomysłem na potrawę bezglutenową. Jest także wegetariańska. Jeżeli jesteś weganem, zamiast sera feta z mleka, możesz wykorzystać inny ser wegański. Pomimo że jest to potrawa bez mięsa, jej smak jest bardzo dobry. Jeśli nie masz już inspiracji na obiady wegetariańskie, to będzie to świetny pomysł na coś nowego. Ten prosty przepis bez mięsa będzie dobry nie tylko dla tych, którzy go nie jedzą. Potrawa jest aromatyczna i bardzo pyszna. Nawet osobie lubiącej mięso przypadnie do gustu.

Alergeny w cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy przepis. Jest wegetariański. Nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
93.95
526.10
Białko (g)
3.97
22.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
9.93
55.60
Węglowodany przyswajalne (g)
8.75
48.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
6.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
4.73
26.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
19.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.22
6.85
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
5.70
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
1.15
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.01
89.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
33.50
187.59
Witamina B6 (mg)
0.17
0.93
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.58
59.24
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.15
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.89
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.90
156.25
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
1.22
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
4.88
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.21
118.78
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.66
378.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
158.73
888.87
Potas (mg)
204.73
1146.49
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.32
432.97
Fosfor (mg)
80.00
447.97
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.35
80.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
4.80
Cynk (mg)
0.64
3.61
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.43
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z pieczarkami i serem feta

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Koszt składników
38.00