Crumble z jabłkami

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crumble z jabłkami podane na talerzyku.
Crumble z jabłkami
Crumble z jabłkami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Smakuje wspaniale, zwłaszcza podane z gałką lodów waniliowych. Całość jest prosta, szybka i pyszna.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
467 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko (500 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Wiórki kokosowe (30 g)
  • Masło (50 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na crumble z jabłkami krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Jabłka posyp cukrem oraz cynamonem i wymieszaj.

Masło zetrzyj na tarce i połącz z mąką, cukrem pudrem i wiórkami. Całość powinna mieć konsystencję piasku.

Posyp jabłka kruszonką.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na crumble z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Smakuje wspaniale, zwłaszcza podane z gałką lodów waniliowych. Całość jest prosta, szybka i pyszna.

Przepis na crumble z jabłkami to doskonały pomysł na wspaniały deser. Powstaje z niego najlepsze crumble, które posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe słodycze. Ten deser wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy deser, które można przygotować tak szybko. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Ten deser nie zawiera sporo kalorii, a przy okazji ma niski indeks glikemiczny. Można go przygotować w kilka chwil, a całość jest smaczna i prosta. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Zamiast cukru można użyć erytrytolu, który ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera też kalorii. Dzięki temu jeden kawałek ciasta ma niską energetyczność. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić crumble z jabłkami, by było smaczne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Całość robi się z rodzynkami dla większej słodyczy. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością kruszonki, która otacza jabłka.

Alergeny w crumble z jabłkami

Lista alergenów dla crumble z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze crumble z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kcal)
218.36
467.28
Białko (g)
2.49
5.32
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany (g)
36.95
79.07
Węglowodany przyswajalne (g)
34.66
74.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
4.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz (g)
7.39
15.81
Tłuszcze nasycone (g)
5.72
12.24
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.57
Cholesterol (mg)
12.57
26.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A (µg (mcg))
41.84
89.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.24
83.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Niacyna (mg)
1.00
2.15
Foliany (µg (mcg))
22.63
48.43
Beta karoten (µg (mcg))
24.51
52.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód (mg)
3.77
8.06
Potas (mg)
99.63
213.21
Wapń (mg)
14.51
31.06
Fosfor (mg)
32.26
69.03
Magnez (mg)
11.59
24.80
Żelazo (mg)
1.03
2.20
Cynk (mg)
0.26
0.56
Miedź (mg)
0.08
0.17
Mangan (mg)
0.33
0.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny crumble z jabłkami 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crumble z jabłkami

Koszt składników
17.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Wiórki kokosowe
30 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
17.30