Crostini
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Bagietka francuska, szynka parmeńska, mozzarella light i rukola – to baza na pyszne crostini, które zrobią furorę na każdej imprezie. Lekko chrupiąca bagietka, delikatna mozzarella i wyrazista szynka, a do tego świeża rukola - połączenie smaków, które idealnie się komponują i wprawiają w kulinarny zachwyt!
Składniki dla 4 porcji:
- Bagietka francuska - 140 g (1 szt)
- Szynka parmeńska - 60 g (4 plastry)
- Ser mozzarella light - 160 g (8 plastrów)
- Rukola - 75 g (3 garści)
- Czosnek - 5 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój na 8 plastrów.
- Każdy natrzyj ząbkiem czosnku i podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni.
- Każdą kanapkę udekoruj jednym plastrem mozzarelli i połową plastra szynki.
- Gotowe przekąski podawaj ozdobione rukolą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na sporą ilość przetworzonego czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny