Crostata
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na crostata krok po kroku
Do malaksera przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 50 g cukru i sól.
Wbij jajka i dodaj pokrojone w kostkę masło.
Rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Od ciasta oddziel 1/3 jego wielkości.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
Na spód ciasta wyłóż truskawki i posyp je cukrem.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki, aby wykonać na cieście szachownicę.
Wyłóż ciasto na wierzch truskawek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wyjmij z piekarnika i lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat crostata
Crostata to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Kruche ciasto podawane z dodatkiem owoców lub domowych konfitur jest szybkie do zrobienia. Tradycyjna crostata to domowe ciasto wywodzące się z kuchni włoskiej. Kruche ciasto jest doskonałe do zapiekania na słono i na słodko. Przepis na crostatę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, truskawki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól.
Jak zrobić crostatę? Do malaksera przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wbij jajka i dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Od ciasta oddziel 1/3 jego wielkości. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Na spód ciasta wyłóż truskawki i posyp je cukrem. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki, aby wykonać na cieście szachownicę. Wyłóż ciasto na wierzch truskawek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami, sezon na truskawki trwa w Polsce jedynie 6 tygodni, dlatego należy z nich korzystać w miarę możliwości. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wspiera także naszą odporność oraz chroni nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne ciasto z truskawkami sprawdzi się idealnie na deser dla całej Twojej rodziny. Pyszne ciasto podawać można podczas mniej lub bardziej uroczystych okazji. Crostata z dżemem do dobry pomysł na szybkie ciasto. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w crostata
Lista alergenów dla crostata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze crostata
Crostata to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Tarte przygotować można na bazie mąki pszennej razowej. Będzie zawierała wówczas więcej błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.