Crostata

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crostata podana na białym talerzu.
Crostata
Crostata to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Tarta może zostać przygotowana z dowolnym słodkim dodatkiem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
390 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (500 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, forma do tarty 24 cm

Przepis na crostata krok po kroku

Do malaksera przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 50 g cukru i sól.

Wbij jajka i dodaj pokrojone w kostkę masło.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Od ciasta oddziel 1/3 jego wielkości.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.

Na spód ciasta wyłóż truskawki i posyp je cukrem.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki, aby wykonać na cieście szachownicę.

Wyłóż ciasto na wierzch truskawek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wyjmij z piekarnika i lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na crostata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat crostata

Crostata to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Kruche ciasto podawane z dodatkiem owoców lub domowych konfitur jest szybkie do zrobienia. Tradycyjna crostata to domowe ciasto wywodzące się z kuchni włoskiej. Kruche ciasto jest doskonałe do zapiekania na słono i na słodko. Przepis na crostatę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, truskawki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól.

Jak zrobić crostatę? Do malaksera przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wbij jajka i dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Od ciasta oddziel 1/3 jego wielkości. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Na spód ciasta wyłóż truskawki i posyp je cukrem. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki, aby wykonać na cieście szachownicę. Wyłóż ciasto na wierzch truskawek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami, sezon na truskawki trwa w Polsce jedynie 6 tygodni, dlatego należy z nich korzystać w miarę możliwości. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu, odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wspiera także naszą odporność oraz chroni nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne ciasto z truskawkami sprawdzi się idealnie na deser dla całej Twojej rodziny. Pyszne ciasto podawać można podczas mniej lub bardziej uroczystych okazji. Crostata z dżemem do dobry pomysł na szybkie ciasto. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w crostata

Lista alergenów dla crostata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze crostata

na 100g gotowej potrawy

Crostata to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Tarte przygotować można na bazie mąki pszennej razowej. Będzie zawierała wówczas więcej błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
278.57
390.00
Białko (g)
4.89
6.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
37.77
52.88
Węglowodany przyswajalne (g)
37.03
51.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
12.81
17.94
Tłuszcze nasycone (g)
8.56
11.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
5.95
Cholesterol (mg)
59.52
83.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
109.86
153.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.94
29.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
107.66
150.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.35
Ryboflawina (mg)
0.16
0.22
Niacyna (mg)
1.78
2.49
Foliany (µg (mcg))
50.20
70.28
Beta karoten (µg (mcg))
24.89
34.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
15.20
21.28
Potas (mg)
243.54
340.95
Wapń (mg)
79.77
111.68
Fosfor (mg)
155.57
217.80
Magnez (mg)
15.15
21.21
Żelazo (mg)
1.79
2.50
Cynk (mg)
0.44
0.61
Miedź (mg)
0.08
0.11
Mangan (mg)
0.33
0.46
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny crostata 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crostata

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
29.10