Przepis na croque madame krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Na patelni rozgrzej oliwę i wbij jajko, usmaż je tak, by białko było ścięte, a żółtko nie.

Chleb rozłóż na blacie. Na obie kanapki nałóż po 2 plasterki sera. W środek włóż szynkę i zamknij kanapkę.

Wierzch kanapki posmaruj z obu stron masłem.

Kanapkę podsmaż z obu stron na patelni.

Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym.

Croque madame podana z sałatką.
croque madame
Koszt przygotowania dania
13.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
890 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Croque madame - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o croque madame

Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które wspaniale się razem komponują. Zwykle jadana jest na śniadanie, jednak nadaje się również na kolację. To, co mogłoby być zwykłą kanapką z szynką i serem, staje się czymś o wiele więcej, gdy każdy element składników croque-madame jest dobrze przygotowany.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić croque madame, by było szybkie, a przy okazji najlepsze, to te prosty przepis będzie dobrym wyborem.

Przepis na croque madame to doskonały pomysł na ciekawe tosty z serem i szynką. Można je też podawać z sosem beszamelowym, który wspaniale łączy wszystkie pozostałe części. Przygotowane z szynką, roztopionym serem Gruyère, kremowym beszamelem i zwieńczone, jajkiem sadzonym, klasyczne francuskie croque-madame to przepyszny posiłek nadający się na śniadanie, lunch lub kolację. To wspaniała opcja dla każdego, kto naprawdę kocha proste dania, jednak w opcji, która jest ciekawa, smaczna i niezwykle aromatyczna. Francuska kuchnia jest znana z zamiłowania do tłuszczu w każdej postaci. Tutaj również go nie brakuje. Pyszny sos, jajko sadzone i aromatyczny ser. Choć w tradycyjnej wersji sięga się po ser Gruyère, sprawdzi się również gouda, zwłaszcza jeśli sparuje się ją z aromatycznym parmezanem. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej jajko sadzone całkiem ścięte, a jeśli nie to dobrze zostawić żółtko nie do końca zrobione. Dzięki temu będzie wypływać ono z każdym kęsem kanapki. Tak proste, a tak pyszne. Ta kanapka to majstersztyk prosto z francuskiego bistro poleca się do mocnej kawy. Pozwala dostarczyć sporo kalorii, jednak razem z nimi mnóstwo doznań kulinarnych. Do jej przygotowania możesz użyć zwykłego chleba pszennego, sprawdzi się też chleb tostowy. Jednak jeśli chcesz zadbać o nieco więcej błonnika, sprawdzi się również pełnoziarnisty, żytni lub owsiany, który dostarczy tyle samo smaku, a będzie nieco lepszy dla jelit. Im więcej błonnika, tym skuteczniejsze trawienie i większa sytość.

Wartości odżywcze croque madame

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
336.13 kcal
890.74 kcal
Białko
16.28 g
43.14 g

Węglowodany w croque madame

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
13.28 g
35.20 g
Węglowodany przyswajalne
12.69 g
33.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
1.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
24.06 g
63.77 g
Tłuszcze nasycone
11.38 g
30.16 g
Tłuszcze nienasycone
12.68 g
33.61 g
Tłuszcze jednonasycone
10.24 g
27.13 g
Tłuszcze wielonasycone
2.45 g
6.49 g
Cholesterol
126.70 mg
335.76 mg

Witaminy w przepisie na croque madame

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
138.22 µg (mcg)
366.29 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.80 µg (mcg)
2.13 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Witamina D
0.75 µg (mcg)
1.98 µg (mcg)
Witamina E
1.22 mg
3.24 mg
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Retinol
136.85 µg (mcg)
362.66 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.70 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.71 mg
Niacyna
1.90 mg
5.04 mg
Foliany
41.57 µg (mcg)
110.17 µg (mcg)
Beta karoten
15.63 µg (mcg)
41.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na croque madame

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
548.37 mg
1453.18 mg
Potas
129.46 mg
343.08 mg
Wapń
367.80 mg
974.66 mg
Fosfor
273.04 mg
723.55 mg
Magnez
22.56 mg
59.77 mg
Żelazo
1.43 mg
3.78 mg
Cynk
1.93 mg
5.12 mg
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny croque madame 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w croque madame

Lista alergenów dla croque madame przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser gruyère
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania croque madame

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
70 g
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 g
Ser gruyère
80 g
23.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
9.20
Za 80 g
Szynka kanapkowa
40 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na croque madame
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.9% osób