Przepis na croque madame krok po kroku
- Chleb pszenny 70 g
- Ser gruyère 80 g
- Szynka kanapkowa 40 g
- Jajko 1 szt.
- Masło 10 g
- Oliwa z oliwek 15 ml
Na patelni rozgrzej oliwę i wbij jajko, usmaż je tak, by białko było ścięte, a żółtko nie.
Chleb rozłóż na blacie. Na obie kanapki nałóż po 2 plasterki sera. W środek włóż szynkę i zamknij kanapkę.
Wierzch kanapki posmaruj z obu stron masłem.
Kanapkę podsmaż z obu stron na patelni.
Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Hash browns
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem

(liczba kalorii)
Croque madame - cechy przepisu
Więcej o croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które wspaniale się razem komponują. Zwykle jadana jest na śniadanie, jednak nadaje się również na kolację. To, co mogłoby być zwykłą kanapką z szynką i serem, staje się czymś o wiele więcej, gdy każdy element składników croque-madame jest dobrze przygotowany.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić croque madame, by było szybkie, a przy okazji najlepsze, to te prosty przepis będzie dobrym wyborem.
Przepis na croque madame to doskonały pomysł na ciekawe tosty z serem i szynką. Można je też podawać z sosem beszamelowym, który wspaniale łączy wszystkie pozostałe części. Przygotowane z szynką, roztopionym serem Gruyère, kremowym beszamelem i zwieńczone, jajkiem sadzonym, klasyczne francuskie croque-madame to przepyszny posiłek nadający się na śniadanie, lunch lub kolację. To wspaniała opcja dla każdego, kto naprawdę kocha proste dania, jednak w opcji, która jest ciekawa, smaczna i niezwykle aromatyczna. Francuska kuchnia jest znana z zamiłowania do tłuszczu w każdej postaci. Tutaj również go nie brakuje. Pyszny sos, jajko sadzone i aromatyczny ser. Choć w tradycyjnej wersji sięga się po ser Gruyère, sprawdzi się również gouda, zwłaszcza jeśli sparuje się ją z aromatycznym parmezanem. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej jajko sadzone całkiem ścięte, a jeśli nie to dobrze zostawić żółtko nie do końca zrobione. Dzięki temu będzie wypływać ono z każdym kęsem kanapki. Tak proste, a tak pyszne. Ta kanapka to majstersztyk prosto z francuskiego bistro poleca się do mocnej kawy. Pozwala dostarczyć sporo kalorii, jednak razem z nimi mnóstwo doznań kulinarnych. Do jej przygotowania możesz użyć zwykłego chleba pszennego, sprawdzi się też chleb tostowy. Jednak jeśli chcesz zadbać o nieco więcej błonnika, sprawdzi się również pełnoziarnisty, żytni lub owsiany, który dostarczy tyle samo smaku, a będzie nieco lepszy dla jelit. Im więcej błonnika, tym skuteczniejsze trawienie i większa sytość.
Wartości odżywcze croque madame
Energia i białka
(265g)
Węglowodany w croque madame
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy w przepisie na croque madame
(265g)
Składniki mineralne w przepisie na croque madame
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w croque madame
Lista alergenów dla croque madame przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser gruyère
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko