Croissanty z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
- Czekolada gorzka - 10 kostek (50 g)
Przepis na croissanty z ciasta francuskiego krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego trójkąty.
Na każdym trójkącie ułóż kostkę czekolady i zawiń jak rogaliki.
Gotowe rogaliki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Croissanty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Rogaliki z dżemem
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat croissantów z ciasta francuskiego
Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego z czekoladą świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy. Sprawdzony przepis na croissanty z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania croissantów potrzebne będą jedynie dwa produkty: ciasto francuskie oraz czekolada gorzka.
A jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż kostkę czekolady i zawiń jak rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Croissanty piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto francuskie to specyficzne ciasto o warstwowej strukturze cienkich listków. Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując: szybkie w przygotowaniu croissanty z ciasta francuskiego, to doskonała propozycja na śniadanie. Rogaliki z czekoladą świetnie sprawdzą się również jako dodatek do kawy lub herbaty. Croissanty z ciasta francuskiego warto zabrać ze sobą jako słodką przekąskę do pracy lub spakować w długą podróż. Przepis na rogaliki jest bardzo prosty, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w croissantach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla croissantów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze croissantów z ciasta francuskiego
Croissanty z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny desery lub śniadanie na słodko. Do przygotowania rogalików możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub zrobić je samodzielnie w domu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.