Przepis na croissant z czekoladą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10 minut przed pieczeniem ciasta.

Posiekaj czekoladę.

Podziel ciasto na trójkąty i na każdym z nich ułóż posiekaną czekoladę.

Jajko roztrzep z wodą.

Zwiń ciasto w rulon i wierzch posmaruj jajkiem.

Posyp ciasto cukrem i umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Ułóż na paterze.

Croissant z czekoladą na ciemnym tle.
Croissant z czekoladą
Koszt przygotowania dania
14.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
505 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
51

Croissant z czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o croissancie z czekoladą

Croissant z czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Croissant przygotowany z ciasta francuskiego sprawdzi się doskonale na śniadanie na słodko. Croissant przygotować można z dodatkiem czekolady gorzkiej lub mlecznej. Przepis na croissanty z czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, czekolada gorzka, czekolada mleczna, jajko, cukier.

Jak zrobić croissanty z czekoladą? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10 minut przed pieczeniem ciasta. Posiekaj czekoladę. Podziel ciasto na trójkąty i na każdym z nich ułóż posiekaną czekoladę. Jajko roztrzep z wodą. Zwiń ciasto w rulon i wierzch posmaruj jajkiem. Posyp ciasto cukrem i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Ułóż na paterze.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Mąka pszenna jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując smaczne croissanty z czekoladą to idealny dodatek do kawy. Prosty przepis wykorzystać można jako deser dla niezapowiedzianych gości. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Croissanty podać można dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Pyszne croissanty można przygotować także z dżemem lub domową konfiturą.

Wartości odżywcze croissanta z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
505.15 kcal
505.15 kcal
Białko
9.23 g
9.23 g

Węglowodany w croissancie z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
45.57 g
45.57 g
Węglowodany przyswajalne
43.57 g
43.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
2.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
32.77 g
32.77 g
Tłuszcze nasycone
12.32 g
12.32 g
Tłuszcze nienasycone
20.46 g
20.46 g
Tłuszcze jednonasycone
16.71 g
16.71 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.75 g
3.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
37.45 mg
37.45 mg

Witaminy w przepisie na croissant z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
20.34 µg (mcg)
20.34 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.51 mg
Retinol
20.09 µg (mcg)
20.09 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.27 mg
Niacyna
2.96 mg
2.96 mg
Foliany
58.78 µg (mcg)
58.78 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
2.14 µg (mcg)
2.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na croissant z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
190.50 mg
190.50 mg
Potas
135.04 mg
135.04 mg
Wapń
33.61 mg
33.61 mg
Fosfor
99.64 mg
99.64 mg
Magnez
32.50 mg
32.50 mg
Żelazo
2.66 mg
2.66 mg
Cynk
0.91 mg
0.91 mg
Miedź
0.23 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny croissanta z czekoladą 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w croissancie z czekoladą

Lista alergenów dla croissanta z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania croissanta z czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Czekolada gorzka
50 g
pół opakowania
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada mleczna
50 g
pół opakowania
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na croissant z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób