Creme brulee thermomix

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Creme brulee z owocami
Creme brulee thermomix
Creme brulee thermomix to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni. Ten wyjątkowy deser jest smaczny, szybki i naprawdę ciekawy.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
513 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Ekstrakt waniliowy (2 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, palnik do creme brûlée, okrągła kokilka średnica 10 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na creme brulee thermomix krok po kroku

Do naczynia miksującego wlej mleko, śmietankę, esencję waniliowa, żółtka i cukier (30g).

Wymieszaj 10 s /obroty 5, następnie podgrzej 15 min/90 st. C/obroty 2.

Masę przelej do kokilek.

Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i piecz 50 minut.

Deser odstaw do lodówki na 3 godziny.

Po schłodzeniu deser posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.

Jak oceniasz przepis na creme brulee thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat creme brulee thermomix

Creme brulee thermomix to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni. Ten wyjątkowy deser jest smaczny, szybki i naprawdę ciekawy. Creme brulee to francuski przysmak o gęstej i puszystej konsystencji z waniliową nutą. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza "przypalony krem".

Przepis na creme brulee z thermomixa to wybór idealny dla osób, które kochają słodkości. Creme brulee ma jej pod dostatkiem. To deser o niezwykle prostym połączeniu smaków, jednak wiele osób nie przygotowuje go w domu z obawy na skomplikowane przygotowanie. Co prawda creme brulee nie należy do najprostszych deserów, jednak spokojnie poradzą sobie z nim początkujący. Zwłaszcza w wersji na thermomix. Całość nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Zwykle krem ten podaje się w kokilkach, w których jest pieczony. Jeśli ich nie posiadasz, możesz wykorzystać małe naczynie żaroodporne, najlepiej takie wielkości lunchboxa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić creme brulee w thermomixie, by był łatwy, tani i po prostu najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Deser ten przygotowuje się na bazie prostych produktów, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie. Jednym z głównych składników są żółtka. Do deseru nie używa się białek, a więc stanowi świetne rozwiązanie, jeżeli przy okazji innych wypieków np. bez zostały nam tylko żółtka. Warto sięgnąć po jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu. Dzięki temu cały deser smakuje lepiej. Takie jajka dostarczają również większej ilości kwasów z rodziny Omega 3, które wpływają dobroczynnie na mózg, czy układ krwionośny. Aromatu i smaku potrawie nadaje zwykle wanilia, niekiedy także czekolada lub inne dodatki. Creme brulee jest potrawą niezwykle kaloryczną, dlatego nie powinno się sięgać po niego zbyt często. Warto jednak serwować go z dodatkiem świeżych owoców, by całość była bardziej odżywcza.

Alergeny w creme brulee thermomix

Lista alergenów dla creme brulee thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze creme brulee thermomix

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
276.09
513.53
Białko (g)
4.39
8.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
15.65
29.12
Węglowodany przyswajalne (g)
15.65
29.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
21.88
40.70
Tłuszcze nasycone (g)
19.13
35.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
5.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
15.23
28.32
Szacunkowy indeks glikemiczny creme brulee thermomix 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania creme brulee thermomix

Koszt składników
23.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier trzcinowy
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Ekstrakt waniliowy
2 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Koszt składników
23.75