Creme brûlée
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Śmietanka kremowa 36%, żółtka jajek i cukier to trójka, którą musisz poznać, jeśli chcesz zasmakować jednego z najsłynniejszych deserów - creme brûlée. Chrupiąca cukrowa skorupka skrywa kremowe wnętrze, które rozpływa się w ustach. To prawdziwa uczta dla miłośników słodkości!
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Maliny - 200 g
- Przyprawy - mięta świeża, laska wanilii
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, okrągła foremka do creme brulee, palnik do creme brûlée
Przepis krok po kroku
- W garnku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem 80 gram cukru i ziarenek wyłuskanych z laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Żółtka ubij mikserem przez pół minuty. Następnie dodawaj do nich jeszcze ciepłą śmietanę po jednej łyżeczce. Krem ciągle miksuj na małych obrotach miksera (powinna powstać gładka i błyszcząca masa).
- Piekarnik nagrzej do 100 stopni C.
- Specjalne foremki do zapiekania wypełnij masą przelewając ją przez sitko. Foremki z masą ustaw na blaszce do pieczenia.
- Tak przygotowany krem brulee wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
- Po tym czasie krem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, najlepiej na całą noc wstaw ostudzone foremki do lodówki.
- Po schłodzeniu deser posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.
- Deser udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.