Cozido a portuguesa

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowane Cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Jest to duszony gulasz z różnego rodzaju mięs, bardzo syty i tłusty. Najlepiej sprawdzi się na obiad lub wczesną kolację.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 120 min
851 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Udziec wołowy (500 g)
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Por - 1 średnie sztuka (300 g)
  • Kapusta biała (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Kaszanka z kaszą (400 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na cozido a portuguesa krok po kroku

Cebulę obierz z łuski i pokrój w kostkę.

Zeszklij na oleju rzepakowym.

Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w kostkę.

Obsmaż mięso na oleju rzepakowym partiami.

Udka z kurczaka oczyść z kości i pokrój w kostkę.

Umieść w garnku udka, paprykę ostrą, liście laurowe i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 60 minut na wolnym ogniu.

Marchew obierz i pokrój w talarki.

Posiekaj kapustę w duże kawałki.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Pora pokrój na kawałki.

Dodaj warzywa do mięsa i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kaszankę i podduś jeszcze 15 minut.

Danie podawaj na ciepło z ugotowany ryżem lub kaszą.

Jak oceniasz przepis na cozido a portuguesa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat cozido a portuguesa

Cozido a portuguesa to tradycyjne danie wywodzące się z Portugalii. Jest to rodzaj gulaszu mięsnego, łączy on w sobie różne rodzaje mięsa i wędlin. Gulasz jest bardzo syty i dość tłusty, dlatego najlepiej spożywać go na obiad lub wczesną kolację. Przepis na gulasz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, udziec wołowy, udka z kurczaka, kaszanka, cebula, kapusta, ziemniaki, por, marchewka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić cozido a portuguesa? Cebulę obierz z łuski i pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju rzepakowym. Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w kostkę. Obsmaż na oleju rzepakowym partiami. Udka z kurczaka oczyść z kości i pokrój w kostkę. Umieść w garnku udka, liście laurowe i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 60 minut na wolnym ogniu. Marchew obierz i pokrój w talarki. Posiekaj kapustę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pora pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kaszankę i podduś jeszcze 15 minut. Danie podawaj z ugotowany ryżem lub kaszą.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C i potasu oraz błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas. Ziemniaki są doskonałym warzywem podczas diet redukcyjnych. Różne rodzaje mięsa w daniu zapewniają nam różnych składników odżywczych oraz witamin. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem żelaza w diecie. Żelazo odpowiada między innymi za prawidłowy transport tlenu przez erytrocyty do każdej komórki naszego ciała.

Podsumowując pyszne danie świetnie nadaje się na obiad dla mięsożerców. Można je przygotować także w kociołku na ognisku zimą i podać jako rozgrzewający posiłek podczas zabaw na śniegu. Do dania możesz dodać także inne rodzaje mięs takich jak kaczka, gęś czy dziczyzna.

Alergeny w cozido a portuguesa

Lista alergenów dla cozido a portuguesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kaszanka z kaszą

Wartości odżywcze cozido a portuguesa

na 100g gotowej potrawy

Cozido a portuguesa to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Duszone mięso jest zdrowsze nić smażone na patelni odpowiedniku. Dodatek warzyw korzeniowych sprawia, że danie zawiera także pokaźną ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
170.27
851.37
Białko (g)
9.82
49.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.25
26.27
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
21.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
4.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
12.07
60.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
19.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
40.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.17
30.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
9.92
Cholesterol (mg)
36.30
181.51
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
77.51
387.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
2.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.34
36.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.88
Witamina E (mg)
0.24
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.64
8.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.84
14.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.12
85.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
766.79
3833.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
116.77
583.84
Potas (mg)
236.85
1184.25
Wapń (mg)
19.64
98.22
Fosfor (mg)
97.15
485.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.40
86.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
7.00
Cynk (mg)
1.19
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cozido a portuguesa 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cozido a portuguesa

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 500 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Por
300 g
1 średnie sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Kapusta biała
300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Kaszanka z kaszą
400 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
87.50