Cozido a portuguesa
- Udziec wołowy (500 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Por - 1 średnie sztuka (300 g)
- Kapusta biała (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Kaszanka z kaszą (400 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na cozido a portuguesa krok po kroku
Cebulę obierz z łuski i pokrój w kostkę.
Zeszklij na oleju rzepakowym.
Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w kostkę.
Obsmaż mięso na oleju rzepakowym partiami.
Udka z kurczaka oczyść z kości i pokrój w kostkę.
Umieść w garnku udka, paprykę ostrą, liście laurowe i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 60 minut na wolnym ogniu.
Marchew obierz i pokrój w talarki.
Posiekaj kapustę w duże kawałki.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
Pora pokrój na kawałki.
Dodaj warzywa do mięsa i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kaszankę i podduś jeszcze 15 minut.
Danie podawaj na ciepło z ugotowany ryżem lub kaszą.
Więcej informacji na temat cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa to tradycyjne danie wywodzące się z Portugalii. Jest to rodzaj gulaszu mięsnego, łączy on w sobie różne rodzaje mięsa i wędlin. Gulasz jest bardzo syty i dość tłusty, dlatego najlepiej spożywać go na obiad lub wczesną kolację. Przepis na gulasz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia gulaszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, udziec wołowy, udka z kurczaka, kaszanka, cebula, kapusta, ziemniaki, por, marchewka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić cozido a portuguesa? Cebulę obierz z łuski i pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju rzepakowym. Mięso wołowe i wieprzowe pokrój w kostkę. Obsmaż na oleju rzepakowym partiami. Udka z kurczaka oczyść z kości i pokrój w kostkę. Umieść w garnku udka, liście laurowe i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 60 minut na wolnym ogniu. Marchew obierz i pokrój w talarki. Posiekaj kapustę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pora pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kaszankę i podduś jeszcze 15 minut. Danie podawaj z ugotowany ryżem lub kaszą.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C i potasu oraz błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas. Ziemniaki są doskonałym warzywem podczas diet redukcyjnych. Różne rodzaje mięsa w daniu zapewniają nam różnych składników odżywczych oraz witamin. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem żelaza w diecie. Żelazo odpowiada między innymi za prawidłowy transport tlenu przez erytrocyty do każdej komórki naszego ciała.
Podsumowując pyszne danie świetnie nadaje się na obiad dla mięsożerców. Można je przygotować także w kociołku na ognisku zimą i podać jako rozgrzewający posiłek podczas zabaw na śniegu. Do dania możesz dodać także inne rodzaje mięs takich jak kaczka, gęś czy dziczyzna.
Alergeny w cozido a portuguesa
Lista alergenów dla cozido a portuguesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
Wartości odżywcze cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Duszone mięso jest zdrowsze nić smażone na patelni odpowiedniku. Dodatek warzyw korzeniowych sprawia, że danie zawiera także pokaźną ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.