Coxinha

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brazylijskie coxinha w półmisku
Coxinha
Coxinha to tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanej piersi kurczaka, którą smaży się w cieście. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
704 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (700 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Przepis na coxinha krok po kroku

Pierś z kurczaka umieść w bulionie, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew, gotuj przez 30 minut.

Wystudzoną pierś kurczaka i marchew oraz masło umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj serek śmietankowy i koper, wymieszaj.

Przecedź bulion i dodaj do niego mąkę i jajko, zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij szklanką okrągłe kawałki.

Na każdym z nich wyłóż farsz i sklej brzegi tak, aby kształtem przypominały stożek.

Pierożki posmaruj jajkiem i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na głębokim tłuszczu pierożki, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na coxinha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat coxinha

Coxinha to danie wywodzące się z Brazylii. Tradycyjne danie przygotowuje się na bazie gotowane mięsa kurczaka, które smaży się na głębokim tłuszczu w cieście. Przepis na coxinha jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka pszenna, bulion warzywny, koper, serek śmietankowy, masło, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierożki coxinha? Pierś z kurczaka umieść w bulionie, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew, gotuj przez 30 minut. Wystudzoną pierś kurczaka i marchew umieść w malakserze i rozdrobnij. Dobraw solą i pieprzem, dodaj serek śmietankowy i koper, wymieszaj. Przecedź bulion i dodaj do niego mąkę i jajko, zagnieć gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij szklanką okrągłe kawałki. Na każdym z nich wyłóż farsz i sklej brzegi tak, aby kształtem przypominały stożek. Pierożki posmaruj jajkiem i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na głębokim tłuszczu pierożki, aż będą rumiane. Najlepsze są od razu po przygotowaniu podawane na ciepło.

Pierś z kurczaka jest bardzo nisko kalorycznym mięsem. Pierś kurczaka prawie nie zawiera tłuszczu, jest bardzo delikatna w smaku. Jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas mięs. Pamiętaj, aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt z hodowli przemysłowych. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Marchew jest warzywem zawierającym beta-karoten, będący barwnikiem oraz prekursorem do produkcji witaminy A.

Podsumowując pyszne brazylijskie kotleciki świetnie sprawdzą się podane podczas spotkania ze znajomymi. Brazylijska przekąska z kurczaka najlepiej smakuje na ciepło i nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Pomysł na coxinha można wykorzystać, także przygotowując farsz z innego mięsa. Można zrobić je także z farszem warzywnym.

Alergeny w coxinha

Lista alergenów dla coxinha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze coxinha

na 100g gotowej potrawy

Coxinha to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Pyszne mięsne pierożki zawierają sporą ilość tłuszczu, dlatego jeśli dbasz o linię, powinieneś zwracać uwagę na wielkość porcji. Ciasto zawiera dużą ilość glutenu i nie jest odpowiednie dla osób z celiakią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
352.45
704.91
Białko (g)
8.17
16.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
16.35
32.70
Węglowodany przyswajalne (g)
15.72
31.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
28.18
56.36
Tłuszcze nasycone (g)
4.40
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
23.78
47.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.92
33.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.86
13.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.25
72.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
6.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.43
68.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
111.11
222.21
Potas (mg)
144.55
289.11
Wapń (mg)
24.68
49.37
Fosfor (mg)
85.29
170.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.10
32.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
2.64
Cynk (mg)
0.47
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny coxinha 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania coxinha

Koszt składników
78.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
700 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.90
Za 700 ml
Koszt składników
78.80