Coxinha
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Bulion warzywny (400 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (700 ml)
Przepis na coxinha krok po kroku
Pierś z kurczaka umieść w bulionie, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew, gotuj przez 30 minut.
Wystudzoną pierś kurczaka i marchew oraz masło umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj serek śmietankowy i koper, wymieszaj.
Przecedź bulion i dodaj do niego mąkę i jajko, zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij szklanką okrągłe kawałki.
Na każdym z nich wyłóż farsz i sklej brzegi tak, aby kształtem przypominały stożek.
Pierożki posmaruj jajkiem i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na głębokim tłuszczu pierożki, aż będą rumiane.
Więcej informacji na temat coxinha
Coxinha to danie wywodzące się z Brazylii. Tradycyjne danie przygotowuje się na bazie gotowane mięsa kurczaka, które smaży się na głębokim tłuszczu w cieście. Przepis na coxinha jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka pszenna, bulion warzywny, koper, serek śmietankowy, masło, bułka tarta, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierożki coxinha? Pierś z kurczaka umieść w bulionie, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew, gotuj przez 30 minut. Wystudzoną pierś kurczaka i marchew umieść w malakserze i rozdrobnij. Dobraw solą i pieprzem, dodaj serek śmietankowy i koper, wymieszaj. Przecedź bulion i dodaj do niego mąkę i jajko, zagnieć gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij szklanką okrągłe kawałki. Na każdym z nich wyłóż farsz i sklej brzegi tak, aby kształtem przypominały stożek. Pierożki posmaruj jajkiem i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na głębokim tłuszczu pierożki, aż będą rumiane. Najlepsze są od razu po przygotowaniu podawane na ciepło.
Pierś z kurczaka jest bardzo nisko kalorycznym mięsem. Pierś kurczaka prawie nie zawiera tłuszczu, jest bardzo delikatna w smaku. Jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas mięs. Pamiętaj, aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt z hodowli przemysłowych. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Marchew jest warzywem zawierającym beta-karoten, będący barwnikiem oraz prekursorem do produkcji witaminy A.
Podsumowując pyszne brazylijskie kotleciki świetnie sprawdzą się podane podczas spotkania ze znajomymi. Brazylijska przekąska z kurczaka najlepiej smakuje na ciepło i nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Pomysł na coxinha można wykorzystać, także przygotowując farsz z innego mięsa. Można zrobić je także z farszem warzywnym.
Alergeny w coxinha
Lista alergenów dla coxinha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze coxinha
Coxinha to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Pyszne mięsne pierożki zawierają sporą ilość tłuszczu, dlatego jeśli dbasz o linię, powinieneś zwracać uwagę na wielkość porcji. Ciasto zawiera dużą ilość glutenu i nie jest odpowiednie dla osób z celiakią.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.