Cottage pie
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Marchewka (160 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Czosnek (20 g)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (500 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ser mozzarella light (150 g)
Przepis na cottage pie krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokrój cebulkę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone warzywa.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone.
Całość przypraw według uznania np. bazylią, majerankiem, oregano, papryką słodką i pieprzem.
Po około 10 minutach wlej passatę pomidorową.
Całość dokładnie wymieszaj.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Do naczynia żaroodpornego dodaj usmażone mięso z warzywami i przeciśnięte ziemniaki.
Całość posyp startym serem mozzarella.
Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza "ciasto wiejskie", które obecnie przygotowywane jest z mięsem mielonym. Przepis na cottage pie nie jest skomplikowany, jednakże jest czasochłonny. Osoby, które nie mają czasu na gotowanie, a chciałyby skorzystać z tego dania. Dobrym pomysłem może być przyrządzenie obiadu na dwa dni, przez co można zaoszczędzić czas i cieszyć się dobrym smakiem potrawy.
Jak zrobić cottage pie po polsku? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokrój cebulę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Całość przypraw według uznania np. bazylią, majerankiem, oregano, papryką słodką i pieprzem. Po około 10 minutach wlej passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do naczynia żaroodpornego dodaj usmażone mięso z warzywami i przeciśnięte ziemniaki. Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki to dobre źródło witaminy C, potasu, magnezu i błonnika pokarmowego. Czy powinniśmy je wykluczyć z diety? Oczywiście, że nie. Ze względu na to, że są bardzo wartościowe, dają uczucie sytości i są niskokaloryczne (77 kcal/100 g). Nie powinniśmy się obawiać spożywania ziemniaków, lecz zwrócić uwagę na cały sposób odżywiania.
Zapiekanka jest dobra, również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego możesz zrobić ją w większych ilościach i zadbać o właściwe przechowywanie. W przepisie znajduje się mięso mielone wołowe, ale możesz je wymienić na inne np. mięso mielone z indyka lub kurczaka. Wtedy zredukuje się wartość energetyczna całej potrawy. Cottage pie najlepiej smakuje na ciepło i jest bardzo sycącym posiłkiem. Jeśli lubisz połączenie takich smaków, to jestem pewna, że jest to najlepsza zapiekanka właśnie dla Ciebie.
Alergeny w cottage pie
Lista alergenów dla Cottage pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze cottage pie
Potrawa sprawdzi się w każdym miesiącu. Jednak najlepiej smakuje w sezonie jesienno-zimowym jako posiłek rozgrzewający.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.