Corndog
Opublikowano: 21.02.2023 r.
Mąka pszenna, mąka kukurydziana, jajko, mleko 2% i parówki to klucz do stworzenia domowych corndogów. Prosty przepis na pyszne przekąski, które znikają z talerza w mgnieniu oka! Mega chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, corndogi to szybka i łatwa opcja na każdą imprezę.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g (1 szklanka)
- Mąka kukurydziana - 110 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 220 ml (1 szklanka)
- Cukier - 15 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1 płaska łyżeczka)
- Parówki - 250 g (10 sztuk)
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, miska, patyczki do szaszłyków, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Do dużej i wysokiej miski dodaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli, jajko oraz mleko.
- Zmiksuj mikserem do uzyskania bezgrudkowej masy.
- Rozgrzej olej w takim naczyniu, by można było parówki wraz z wykałaczkami umieścić na dnie.
- Nabij na wykałaczki parówki (wzdłuż) zostawiając około 5 cm wykałaczki (by służyła jako miejsce do trzymania).
- Parówki namocz w cieście (powinna być zamoczona w całości) i wkładaj do rozgrzanego oleju. Olej koniecznie musi być bardzo gorący!
- Smaż corndogi do złotego koloru, około 3-4 minuty.
- Usmażone corndogi wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, a następnie podawaj.
- Smacznego.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ do smażenia używa się dużej ilości oleju. Wybierz parówki z jak największą ilością mięsa (minimum 94%). Nie korzystaj z parówek, w których jest MOM.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości