Coq au vin

Opublikowano: 19.12.2022 r., 12:26 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny francuski kurczak w winie
Coq au vin
Szukasz pomysłu na szybki i wykwintny obiad dla gości? Polecam kurczaka duszonego w czerwonym winie. Danie wywodzi się w Burgundii, ale obecnie jest bardzo popularnym daniem kuchni francuskiej.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
601 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
  • Marchewka (300 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Cebula szalotka (200 g)
  • Tymianek świeży (1 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Wino czerwone wytrawne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, brytfanna

Przepis na coq au vin krok po kroku

Kurczaka przypraw tymiankiem i obtocz w mące, przygotuj dużą brytfankę lub patelnię

Pieczarki i marchew pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce oleju, zdejmij.

Na brytfankę dodaj kurczaka i resztę oleju, obsmaż z każdej strony.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso zalej winem, dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem, zagotuj.

Dodaj przesmażone pieczarki, marchew i szalotkę.

Całość duś pod przykryciem przez ok. 45 minut, można na koniec całość włożyć do piekarnika, żeby mięso się przyrumieniło.

Jak oceniasz przepis na coq au vin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat coq au vin

Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w winie z dodatkiem pieczarek i marchewki. Wygląda bardzo apetycznie, dlatego warto go zaserwować na obiad, kiedy spodziewamy się gości. Danie nie jest pracochłonne, nie wymaga też bardzo dużej ilości składników, a swoim smakiem z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać udka z kurczaka albo pierś z kurczaka. Zdecydowanie jest to najlepsze danie kuchni francuskiej. Jest tak pyszne, że z pewnością zakochacie się w tym smaku.

Sekretem tego dania jest marynowanie kurczaka w czerwonym winie razem z tymiankiem. Nie warto pomijać dodatku wina, ponieważ wtedy kurczak będzie smakował zupełnie inaczej.

Jak zrobić coq au vin? Postaram się bardzo dokładnie opisać krok po kroku przepis na coq au vin, żeby każdy mógł w domu przygotować.

Do przygotowania tego dania wykorzystałam dużą brytfankę żeliwną, którą można postawić na palniku a następnie włożyć do piekarnika. W pierwszym kroku wino wlewamy do garnka, gotujemy aż lekko odparuje. W tym czasie przygotowujemy mięso, myjemy je i osuszamy. Przyprawiamy ćwiartki kurczaka tymiankiem, warto użyć świeżego tymianku, ale jeśli nie mamy - może być suszony. Kroimy w plasterki marchewkę, seler na małe kawałki, cebulkę w kostkę, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku umieszczamy mięso obtoczone w mące, warzywa, tymianek, zalewamy winem i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia mięso z warzywami odcedzamy (marynatę zostawiamy na później). Kurczaka zostawiamy na ok. godzinę, aby go nieco ocieplić. Kurczaka obsmażamy w brytfance na oleju z każdej strony. Dodajemy warzywa z ziołami i wszystko razem smażymy. Zalewamy odcedzoną marynatą, dusimy kilka minut wszystko razem. Następnie przekładamy do piekarnika i możemy jeszcze wszystko razem zapiec (nie jest to jednak konieczne).

Kurczaka podajemy z bagietką, ziemniakami lub kluseczkami oraz sałatka ze świeżych warzyw.

Jest to bardzo dobre danie na świąteczny obiad. Poza tym jest tak smaczne, że goście będą oczarowani.

Smacznego!

Alergeny w coq au vin

Lista alergenów dla Coq au vin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze coq au vin

na 100g gotowej potrawy

Danie wykwintne, niskokaloryczne z niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
150.30
601.20
Białko (g)
7.51
30.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.90
27.59
Węglowodany przyswajalne (g)
6.12
24.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
3.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.16
32.65
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
10.10
Tłuszcze nienasycone (g)
5.64
22.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
15.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
7.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.55
142.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
106.55
426.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.01
8.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.17
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.70
42.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
11.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.36
49.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
951.46
3805.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
43.77
175.10
Potas (mg)
223.16
892.62
Wapń (mg)
13.52
54.07
Fosfor (mg)
89.30
357.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.58
58.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.62
Cynk (mg)
0.76
3.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny coq au vin 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania coq au vin

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula szalotka
200 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Tymianek świeży
1 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 1 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
70.50