Coq au vin
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
- Marchewka (300 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Cebula szalotka (200 g)
- Tymianek świeży (1 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Wino czerwone wytrawne (500 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (50 g)
Przepis na coq au vin krok po kroku
Kurczaka przypraw tymiankiem i obtocz w mące, przygotuj dużą brytfankę lub patelnię
Pieczarki i marchew pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce oleju, zdejmij.
Na brytfankę dodaj kurczaka i resztę oleju, obsmaż z każdej strony.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso zalej winem, dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem, zagotuj.
Dodaj przesmażone pieczarki, marchew i szalotkę.
Całość duś pod przykryciem przez ok. 45 minut, można na koniec całość włożyć do piekarnika, żeby mięso się przyrumieniło.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat coq au vin
Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w winie z dodatkiem pieczarek i marchewki. Wygląda bardzo apetycznie, dlatego warto go zaserwować na obiad, kiedy spodziewamy się gości. Danie nie jest pracochłonne, nie wymaga też bardzo dużej ilości składników, a swoim smakiem z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać udka z kurczaka albo pierś z kurczaka. Zdecydowanie jest to najlepsze danie kuchni francuskiej. Jest tak pyszne, że z pewnością zakochacie się w tym smaku.
Sekretem tego dania jest marynowanie kurczaka w czerwonym winie razem z tymiankiem. Nie warto pomijać dodatku wina, ponieważ wtedy kurczak będzie smakował zupełnie inaczej.
Jak zrobić coq au vin? Postaram się bardzo dokładnie opisać krok po kroku przepis na coq au vin, żeby każdy mógł w domu przygotować.
Do przygotowania tego dania wykorzystałam dużą brytfankę żeliwną, którą można postawić na palniku a następnie włożyć do piekarnika. W pierwszym kroku wino wlewamy do garnka, gotujemy aż lekko odparuje. W tym czasie przygotowujemy mięso, myjemy je i osuszamy. Przyprawiamy ćwiartki kurczaka tymiankiem, warto użyć świeżego tymianku, ale jeśli nie mamy - może być suszony. Kroimy w plasterki marchewkę, seler na małe kawałki, cebulkę w kostkę, a pieczarki w plasterki. W dużym garnku umieszczamy mięso obtoczone w mące, warzywa, tymianek, zalewamy winem i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia mięso z warzywami odcedzamy (marynatę zostawiamy na później). Kurczaka zostawiamy na ok. godzinę, aby go nieco ocieplić. Kurczaka obsmażamy w brytfance na oleju z każdej strony. Dodajemy warzywa z ziołami i wszystko razem smażymy. Zalewamy odcedzoną marynatą, dusimy kilka minut wszystko razem. Następnie przekładamy do piekarnika i możemy jeszcze wszystko razem zapiec (nie jest to jednak konieczne).
Kurczaka podajemy z bagietką, ziemniakami lub kluseczkami oraz sałatka ze świeżych warzyw.
Jest to bardzo dobre danie na świąteczny obiad. Poza tym jest tak smaczne, że goście będą oczarowani.
Smacznego!
Alergeny w coq au vin
Lista alergenów dla Coq au vin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze coq au vin
Danie wykwintne, niskokaloryczne z niskim indeksem glikemicznym.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.