Przepis na coq au riesling krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g
- Boczek surowy 100 g
- Masło 50 g 1/4 kostki
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 200 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Pieczarki 500 g 1 opakowanie
- Wino białe półwytrawne 750 g 1 butelka
- Śmietanka kremowa 30% 500 g
W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę.
Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.
Smaż, aż cebula zrobi się miękka, następnie zdejmij cebulę z boczkiem z patelni.
Włóż na patelnie przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, obsmaż z każdej strony.
Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, następnie włóż ponownie boczek i cebulę.
Wlej wino, zagotuj i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
Pod koniec wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu, możesz doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekana natka pietruszki.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Polędwiczki drobiowe
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Pierogi z kurczakiem
-
Paluszki z kurczaka
-
Placki z piersią kurczaka
-
Potrawka z kurczaka

(liczba kalorii)
Coq au riesling - cechy przepisu
Więcej o Coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest to klatka kuchni francuskiej.
Możesz podawać go z ryżem, puree ziemniaczanym, puree z batatów, kaszą, makaronem, a nawet po prostu z chrupiącą bagietką. Jako dodatek nałóż dużą ilość sałatki ze świeżych warzyw.
Przepis na coq au riesling pomimo trudnej nazwy wcale nie jest skomplikowany. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Kwintesencją tego dania jest sos z dodatkiem wina, jednak większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania, dlatego spokojnie można podać też dzieciom.
Coq au riesling jest to delikatna pierś z kurczaka gotowana w sosie z białego wina z pieczarkami i śmietaną. Jak zrobić coq au riesling? Przedstawię wam niżej krok po kroku łatwy, sprawdzony przepis na pyszne danie z kurczakiem.
Pomysł na to dobre danie znalazłam kiedyś na francuskiej stronie internetowej i od razu postanowiłam wypróbować.
Potrawa jest dość tłusta, niewskazana dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi lub z miażdżycą. Osoby z nadwagą również nie powinny spożywać tego typu dań. Do przygotowania potrzebujemy ok. 50 g masła, boczek oraz oliwę. Tłuszcz roztapiamy na dużej patelni z grubym dnem. Dodajemy na patelnię pokrojony boczek, który powinien się zrumienić, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Cebulę z boczkiem zdejmujemy z patelni, tak żeby tłuszcz na niej pozostał. Na patelnię wkładamy przyprawionego kurczaka. Kurczaka podpiekamy z każdej strony. Należy go podczas obsmażania obracać. Dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę podsmażamy, a następnie ponownie wrzucamy boczek z cebulą. Wlewamy na patelnię białe wino, zagotowujemy. Gotujemy kurczaka na średnim ogniu przez 25 minut, obracając go od czasu do czasu. Na samym końcu wlewamy śmietankę. Doprawiamy sos solą i pieprzem i wmieszaj z posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Prawda, że wykonanie wcale nie jest skomplikowane? Tylko sama nazwa nie brzmi zachęcająco, ale potrawa jest warta wypróbowania.
Smacznego!
Wartości odżywcze Coq au riesling
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w coq au riesling
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na coq au riesling
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na coq au riesling
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Coq au riesling
Lista alergenów dla Coq au riesling przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne