Coq au riesling

Opublikowano: 20.12.2022 r., 0:14 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie winno-grzybowym
Coq au riesling
Co może być lepszego niż pięknie zarumieniony kurczak gotowany z winem? Podejrzewam, że nic lepszego nie jedliście. Smaku dopełnia aksamitny sos na bazie śmietanki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
652 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Boczek surowy (100 g)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
  • Wino białe półwytrawne - 1 butelka (750 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na coq au riesling krok po kroku

W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę.

Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.

Smaż, aż cebula zrobi się miękka, następnie zdejmij cebulę z boczkiem z patelni.

Włóż na patelnie przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, obsmaż z każdej strony.

Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, następnie włóż ponownie boczek i cebulę.

Wlej wino, zagotuj i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Pod koniec wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu, możesz doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekana natka pietruszki.

Jak oceniasz przepis na coq au riesling
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat coq au riesling

Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest to klatka kuchni francuskiej.

Możesz podawać go z ryżem, puree ziemniaczanym, puree z batatów, kaszą, makaronem, a nawet po prostu z chrupiącą bagietką. Jako dodatek nałóż dużą ilość sałatki ze świeżych warzyw.

Przepis na coq au riesling pomimo trudnej nazwy wcale nie jest skomplikowany. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Kwintesencją tego dania jest sos z dodatkiem wina, jednak większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania, dlatego spokojnie można podać też dzieciom.

Coq au riesling jest to delikatna pierś z kurczaka gotowana w sosie z białego wina z pieczarkami i śmietaną. Jak zrobić coq au riesling? Przedstawię wam niżej krok po kroku łatwy, sprawdzony przepis na pyszne danie z kurczakiem.

Pomysł na to dobre danie znalazłam kiedyś na francuskiej stronie internetowej i od razu postanowiłam wypróbować.

Potrawa jest dość tłusta, niewskazana dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi lub z miażdżycą. Osoby z nadwagą również nie powinny spożywać tego typu dań. Do przygotowania potrzebujemy ok. 50 g masła, boczek oraz oliwę. Tłuszcz roztapiamy na dużej patelni z grubym dnem. Dodajemy na patelnię pokrojony boczek, który powinien się zrumienić, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Cebulę z boczkiem zdejmujemy z patelni, tak żeby tłuszcz na niej pozostał. Na patelnię wkładamy przyprawionego kurczaka. Kurczaka podpiekamy z każdej strony. Należy go podczas obsmażania obracać. Dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę podsmażamy, a następnie ponownie wrzucamy boczek z cebulą. Wlewamy na patelnię białe wino, zagotowujemy. Gotujemy kurczaka na średnim ogniu przez 25 minut, obracając go od czasu do czasu. Na samym końcu wlewamy śmietankę. Doprawiamy sos solą i pieprzem i wmieszaj z posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.

Prawda, że wykonanie wcale nie jest skomplikowane? Tylko sama nazwa nie brzmi zachęcająco, ale potrawa jest warta wypróbowania.

Smacznego!

Alergeny w coq au riesling

Lista alergenów dla Coq au riesling przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe półwytrawne

Wartości odżywcze coq au riesling

na 100g gotowej potrawy

Danie jest bardzo tłuste, niewskazane osobom z chorobami serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
163.10
652.38
Białko (g)
6.59
26.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.27
21.09
Węglowodany przyswajalne (g)
4.95
19.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.70
38.81
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
30.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
8.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
6.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.36
89.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
14.88
59.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.10
4.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.64
58.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
11.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.54
26.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.99
11.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
41.32
165.28
Potas (mg)
177.31
709.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.99
27.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.39
297.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.64
46.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny coq au riesling 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania coq au riesling

Koszt składników
121.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Boczek surowy
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Wino białe półwytrawne
750 g
1 butelka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 750 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
121.00