Coq au riesling
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Boczek surowy (100 g)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
- Wino białe półwytrawne - 1 butelka (750 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
Przepis na coq au riesling krok po kroku
W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę.
Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.
Smaż, aż cebula zrobi się miękka, następnie zdejmij cebulę z boczkiem z patelni.
Włóż na patelnie przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, obsmaż z każdej strony.
Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, następnie włóż ponownie boczek i cebulę.
Wlej wino, zagotuj i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
Pod koniec wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu, możesz doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekana natka pietruszki.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest to klatka kuchni francuskiej.
Możesz podawać go z ryżem, puree ziemniaczanym, puree z batatów, kaszą, makaronem, a nawet po prostu z chrupiącą bagietką. Jako dodatek nałóż dużą ilość sałatki ze świeżych warzyw.
Przepis na coq au riesling pomimo trudnej nazwy wcale nie jest skomplikowany. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Kwintesencją tego dania jest sos z dodatkiem wina, jednak większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania, dlatego spokojnie można podać też dzieciom.
Coq au riesling jest to delikatna pierś z kurczaka gotowana w sosie z białego wina z pieczarkami i śmietaną. Jak zrobić coq au riesling? Przedstawię wam niżej krok po kroku łatwy, sprawdzony przepis na pyszne danie z kurczakiem.
Pomysł na to dobre danie znalazłam kiedyś na francuskiej stronie internetowej i od razu postanowiłam wypróbować.
Potrawa jest dość tłusta, niewskazana dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi lub z miażdżycą. Osoby z nadwagą również nie powinny spożywać tego typu dań. Do przygotowania potrzebujemy ok. 50 g masła, boczek oraz oliwę. Tłuszcz roztapiamy na dużej patelni z grubym dnem. Dodajemy na patelnię pokrojony boczek, który powinien się zrumienić, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Cebulę z boczkiem zdejmujemy z patelni, tak żeby tłuszcz na niej pozostał. Na patelnię wkładamy przyprawionego kurczaka. Kurczaka podpiekamy z każdej strony. Należy go podczas obsmażania obracać. Dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę podsmażamy, a następnie ponownie wrzucamy boczek z cebulą. Wlewamy na patelnię białe wino, zagotowujemy. Gotujemy kurczaka na średnim ogniu przez 25 minut, obracając go od czasu do czasu. Na samym końcu wlewamy śmietankę. Doprawiamy sos solą i pieprzem i wmieszaj z posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Prawda, że wykonanie wcale nie jest skomplikowane? Tylko sama nazwa nie brzmi zachęcająco, ale potrawa jest warta wypróbowania.
Smacznego!
Alergeny w coq au riesling
Lista alergenów dla Coq au riesling przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
Wartości odżywcze coq au riesling
Danie jest bardzo tłuste, niewskazane osobom z chorobami serca.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.