Consomme
- Wołowina, stek (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
- Białko jajka (1 szt.)
Przepis na consomme krok po kroku
Warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Podsmaż warzywa na patelni przez 5 minut.
Przełóż warzywa i mięso do garnka, całość zalej bulionem - 1 litr.
Gotuj bulion przez 2 godziny, a następnie odcedź wywar od warzyw i mięsa.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Wegański rosół
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół
Więcej informacji na temat consomme
Consomme to nic innego jak pyszny, warzywny rosół francuski, który teraz w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.
Bulion powstał na bazie warzyw z dodatkiem mięsa wołowego w kawałku, możesz go też przygotować z mięsem mielonym.
Wołowina jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami lub jak w naszym przypadku w wywarze.
Zatem, jak zrobić consomme?
W pierwszej kolejności warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż warzywa na patelni przez 5 minut. Przełóż warzywa i mięso do garnka, całość zalej bulionem - 1 litr. Gotuj bulion przez 2 godziny, a następnie odcedź wywar od warzyw i mięsa. Nasz wywar jest dobry do spożycia, możesz go podawać z ugotowanym makaronem, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Przy wyborze makaronu pamiętaj o zawartości glutenu,
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach.
Po odcedzeniu warzyw i mięsa nie wyrzucaj tych cennych dodatków. Tak naprawdę wszystkie produkty, na których gotowałeś rosół, idealnie się nadadzą np. na domowy, najlepszy pasztet.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie przygotuj smaczny, rozgrzewający bulion. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w consomme
Lista alergenów dla consomme przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze consomme
W podobny sposób możesz przygotować bulion na bazie samych warzyw.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
marchewka,
pietruszka,
cebula,
seler,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.