Comber z sarny

Opublikowano: 25.06.2022 r., 23:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony comber z sarniny
Comber z sarny
Comber z sarny to niezwykle delikatny rodzaj mięsa. Jak go przygotować w domowych warunkach? Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
316 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Sarnina (600 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
  • Wino czerwone półwytrawne - 1 szklanka (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na comber z sarny krok po kroku

Przyprawy przełóż do moździerza i rozgnieć je.

Mięso natrzyj przyprawami, polej oliwą z oliwek i odstaw do lodówki na godzinę.

Masło klarowane rozgrzej w brytfance i obsmaż z każdej strony.

Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i podlej delikatnie bulionem.

Piecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 200 st. C.

Następnie wlej wino i zmniejsz temperaturę pieca, piecz mięso przez 20 minut.

Na końcu dodaj odrobinę mąki i wymieszaj tak, aby sos się zagęścił.

Jak oceniasz przepis na comber z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat comber z sarny

Comber z sarny to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.

Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że comber z dziczyzny jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z sarny, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka dziczyzny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak zrobić comber z sarny?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 st. C, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny comber dziczyzny jest dobry i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić dziczyznę, przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.

Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Alergeny w comber z sarny

Lista alergenów dla comber z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone półwytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze comber z sarny

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniaczanym puree lub kaszą gruboziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
158.38
316.77
Białko (g)
11.94
23.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.79
9.57
Węglowodany przyswajalne (g)
4.64
9.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.34
14.68
Tłuszcze nasycone (g)
4.37
8.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.97
5.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
5.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.58
95.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.12
32.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.99
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone półwytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.52
29.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.64
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
3.20
6.40
Foliany (µg (mcg))
6.34
12.69
Beta karoten (µg (mcg))
15.71
31.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
74.70
149.41
Potas (mg)
212.01
424.03
Wapń (mg)
10.36
20.71
Fosfor (mg)
113.36
226.72
Magnez (mg)
14.71
29.41
Żelazo (mg)
1.73
3.46
Cynk (mg)
2.27
4.55
Miedź (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny comber z sarny 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania comber z sarny

Koszt składników
142.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
600 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 600 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Wino czerwone półwytrawne
250 g
1 szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
142.00