Comber z jelenia
- Udziec z jelenia (600 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Wino białe wytrawne - 1 szklanka (200 ml)
- Koniak - 1/4 szklanki (50 ml)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na comber z jelenia krok po kroku
Przyprawy włóż do moździerza i rozgnieć je.
Mięso natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki na godzinę.
W brytfanie rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso i posiekaną w pióra cebulę.
Wstaw naczynie do piekarnika na 200 st. C na 15 minut. Podlewaj bulionem.
Następnie dodaj wino i koniak, piecz w niższej temperaturze przez 30 minut.
Do powstałego wywaru dodaj odrobinę mąki i wymieszaj, powstanie pyszny sos.
Więcej informacji na temat comber z jelenia
Comber z jelenia to część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.
Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.
Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.
Nie ma się co dziwić, że comber z jelenia jest coraz bardziej popularny w restauracjach.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z jelenia, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny.
Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka dziczyzny będziesz potrzebować dwie sztuki cebuli, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino i koniak, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrawne, dodatkowo bulion warzywny.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.
Zatem, jak zrobić comber z jelenia?
W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.
W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino i koniak, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.
Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko nasza pyszna dziczyzna jest dobra i gotowa do spożycia.
Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak przyrządzić dziczyznę, przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę.
Będzie to dobry pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Alergeny w comber z jelenia
Lista alergenów dla comber z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze comber z jelenia
Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniaczanym puree lub gruboziarnistą kaszą.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.