Comber jagnięcy pieczony

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony comber jagnięcy z warzywami
Comber jagnięcy pieczony
Comber jagnięcy pieczony to doskonały wybór na naprawdę wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych potraw.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 70 min
501 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Comber jagnięcy (400 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Cytryna (20 g)
  • Rozmaryn świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek mielony, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na comber jagnięcy pieczony krok po kroku

Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj zioła.

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp rozmarynem.

Piecz 30 minut pod folią spożywczą, a następnie 40 minut bez niej w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat combra jagnięcego pieczonego

Comber jagnięcy pieczony to doskonały wybór na naprawdę wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Jagnięcina to mięso, które nie gości na polskich talerzach zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest delikatna, smaczna, a przy okazji soczysta. Jednak jej przygotowanie może być nieco problematyczne, dlatego warto skorzystać z tego przepisu, który wszystko znacznie ułatwia.

Przepis na comber jagnięcy pieczony to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują inspiracji na naprawdę ciekawe danie. Comber nazywany jest najszlachetniejszą częścią spośród całej jagnięciny. To dlatego, że mięso jest w nim delikatne i naprawdę smaczne. Pochodzi ono z odcina lędźwiowo — krzyżowego. Jest uznawany za ten o największych walorach kulinarnych. Wybieraj odpowiedni kawałek, warto kierować się zawartością tłuszczu. Im mniej go w mięsie, tym zdrowsze dla układu krwionośnego będzie danie. Jednak mięso to powinno zawierać, choć minimalną jego ilość, w innym wypadku będzie suche i nie tak smaczne.

Kotlet jagnięcy bez kości to propozycja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawą kuchnię.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić comber jagnięcy pieczony, by był pyszny, a przy okazji dobry dla zdrowia, ten sprawdzony przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. Kotlety można zarówno grillować, jak i smażyć. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej. To wspaniały pomysł na danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na święta.

Alergeny w combrze jagnięcym pieczonym

Lista alergenów dla combra jagnięcego pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na comber jagnięcy pieczony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze combra jagnięcego pieczonego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
371.85
502.00
Białko (g)
12.46
16.82
Fenyloalanina (mg)
0.49
0.66
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
1.26
1.70
Węglowodany przyswajalne (g)
0.63
0.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
35.71
48.21
Tłuszcze nasycone (g)
14.70
19.84
Tłuszcze nienasycone (g)
21.01
28.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.39
24.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
3.53
Cholesterol (mg)
51.11
69.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
16.56
22.35
Witamina B6 (mg)
0.12
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
0.95
Witamina C (mg)
2.77
3.74
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.10
Witamina E (mg)
3.00
4.05
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.11
15.00
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Ryboflawina (mg)
0.09
0.12
Niacyna (mg)
3.50
4.73
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.15
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
48.07
64.90
Potas (mg)
244.85
330.55
Wapń (mg)
17.33
23.40
Fosfor (mg)
118.59
160.10
Magnez (mg)
17.74
23.95
Żelazo (mg)
1.31
1.77
Cynk (mg)
1.55
2.09
Miedź (mg)
0.08
0.11
Mangan (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego pieczonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra jagnięcego pieczonego

Koszt składników
261.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
400 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
53.33
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Cytryna
20 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Rozmaryn świeży
20 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
140.00
Za 20 g
Koszt składników
261.30