Comber jagnięcy duszony

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone jagnię z warzywami.
Comber jagnięcy duszony
Comber jagnięcy duszony to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber jest bardzo delikatnym mięsem i świetnie sprawdza się z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 60 min
924 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Comber jagnięcy (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na comber jagnięcy duszony krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Cukinię pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej masło.

Obsmaż mięso.

Wlej marynatę i dodaj warzywa.

Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu.

Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy duszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat combra jagnięcego duszonego

Comber jagnięcy duszony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber można przygotować na wiele różnych sposobów, doskonale nadaje się do grillowania oraz smażenia. Przepis na comber jagnięcy duszony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber jagnięcy, cebula, białe wino, rozmaryn, cukinia, marchew, mięta, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić comber jagnięcy duszony? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. W garnku rozgrzej masło. Obsmaż mięso. Wlej marynatę i dodaj warzywa. Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu. Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty.

Podsumowując pyszny comber duszony w maśle to doskonała potrawa na obiad. Comber jagnięcy jest bardzo delikatnym mięsem i można go podawać także dzieciom. Marynata do mięsa na bazie wina zmiękcza i nadaje kruchości mięsu. Pyszny comber można podać także na kolację rocznicową lub walentynkową. Potrawa jest lekka i nie będziesz się czuł po niej zbyt najedzony. Sprawdzony przepis pozwala przygotować udany posiłek. Comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Alergeny w combrze jagnięcym duszonym

Lista alergenów dla combra jagnięcego duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze combra jagnięcego duszonego

na 100g gotowej potrawy

Comber jagnięcy duszony to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso jagnięce nie zawiera dużej ilości tłuszczu i jest nisko kaloryczne. Doskonale sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
205.42
924.40
Białko (g)
7.85
35.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.89
13.03
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
10.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
2.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
17.46
78.59
Tłuszcze nasycone (g)
11.81
53.14
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
25.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.98
22.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.03
Tłuszcze trans (g)
0.53
2.40
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.78
224.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
143.02
643.60
Witamina B6 (mg)
0.12
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.97
Witamina C (mg)
3.90
17.54
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.20
Witamina E (mg)
0.48
2.16
Retinol (µg (mcg))
66.31
298.40
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Ryboflawina (mg)
0.08
0.34
Niacyna (mg)
2.26
10.16
Beta karoten (µg (mcg))
766.62
3449.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
37.27
167.70
Potas (mg)
221.62
997.30
Wapń (mg)
13.93
62.70
Fosfor (mg)
85.51
384.80
Magnez (mg)
14.53
65.40
Żelazo (mg)
0.71
3.19
Cynk (mg)
1.01
4.57
Miedź (mg)
0.06
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego duszonego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra jagnięcego duszonego

Koszt składników
232.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
1000 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
133.33
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
232.50