Comber jagnięcy bez kości

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony comber jagnięcy bez kości
Comber jagnięcy bez kości
Comber jagnięcy bez kości to doskonała opcja na naprawdę wykwintny obiad dla całej rodziny. To przepis łatwy, a pozwala na stworzenie fantastycznego dania.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 75 min
353 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Comber jagnięcy (500 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Ocet winny (40 ml)
  • Cebula (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na comber jagnięcy bez kości krok po kroku

Oliwę z oliwek zmieszaj z octem i dodaj zioła.

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z posiekaną w plasterki cebulą i piecz 30 minut pod folią spożywczą, a następnie 40 minut bez niej w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy bez kości
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat combra jagnięcego bez kości

Comber jagnięcy bez kości to doskonała opcja na naprawdę wykwintny obiad dla całej rodziny. To przepis łatwy, a pozwala na stworzenie fantastycznego dania. Jagnięcina to mięso, które nie gości na polskich talerzach zbyt często. Zwykle ze względu na cenę, ale również strach przed obróbką termiczną. To prawda, mięso jagnięce potrzebuje specjalnego traktowania i sprawdza się dobrze tylko z niektórymi przyprawami, jednak w tym przepisie cała obróbka została przedstawiona w kilku krokach, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba.

Przepis na comber jagnięcy bez kości jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszne mięso. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio zamarynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak mięsa, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że skruszeje. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić comber jagnięcy bez kości, który będzie naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego głównym składnikiem jest oczywiście mięso. Comber nazywany jest najszlachetniejszą częścią spośród całej jagnięciny. To dlatego, że mięso jest w nim delikatne i naprawdę smaczne. Pochodzi ono z odcina lędźwiowo - krzyżowego. Jest uznawany za ten o największych walorach kulinarnych. Wybieraj odpowiedni kawałek, warto kierować się zawartością tłuszczu. Im mniej go w mięsie, tym zdrowsze dla układu krwionośnego będzie danie. Jednak mięso to powinno zawierać, choć minimalną jego ilość, w innym wypadku będzie suche i nie tak smaczne.

Kotlet jagnięcy bez kości to propozycja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawą kuchnię. Jagnięcina zwykle gości w kuchni bliskowschodniej, jednak warto zaczerpnąć z niej nieco inspiracji. Sprawdzi się doskonale na obiad. Ten kotlet jest pyszny, a ze względu na prosty przepis również dobry dla początkujących. To doskonały pomysł na ciekawe danie.

Alergeny w combrze jagnięcym bez kości

Lista alergenów dla combra jagnięcego bez kości przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na comber jagnięcy bez kości nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze combra jagnięcego bez kości

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
259.68
353.17
Białko (g)
10.45
14.22
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.54
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
2.46
3.35
Węglowodany przyswajalne (g)
2.04
2.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
23.28
31.66
Tłuszcze nasycone (g)
11.06
15.04
Tłuszcze nienasycone (g)
12.22
16.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.72
14.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
2.04
Tłuszcze trans (g)
0.74
1.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.33
57.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
9.20
12.52
Witamina B6 (mg)
0.12
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.79
Witamina C (mg)
1.82
2.47
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.08
Witamina E (mg)
1.60
2.18
Retinol (µg (mcg))
9.20
12.52
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Ryboflawina (mg)
0.07
0.10
Niacyna (mg)
2.90
3.94
Beta karoten (µg (mcg))
0.25
0.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
40.06
54.48
Potas (mg)
217.42
295.69
Wapń (mg)
9.76
13.27
Fosfor (mg)
103.21
140.37
Magnez (mg)
14.36
19.52
Żelazo (mg)
0.90
1.23
Cynk (mg)
1.30
1.76
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego bez kości 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra jagnięcego bez kości

Koszt składników
129.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
500 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
66.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Ocet winny
40 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
129.00