Comber cielęcy
- Comber cielęcy (1200 g)
- Masło klarowane (150 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na comber cielęcy krok po kroku
Comber pokrój na porcje.
Mięso dopraw solą.
Posiekaj zioła.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso.
Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Kibbeh nayi
-
Manti
-
Comber jagnięcy
Więcej informacji na temat combra cielęcego
Comber cielęcy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do mięsa dobrać możesz wedle własnego gustu, lecz najlepiej sprawdzą się świeże zioła niezbyt intensywne w smaku. Comber najlepiej sprawdzi się podany z ziemniaczanym puree i świeżymi warzywami. Przepis na comber cielęcy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber cielęcy, masło klarowane, mięta, koper, szczypior, cebula, sól, czosnek.
Jak zrobić comber cielęcy? Comber pokrój na porcje. Mięso dopraw solą. Posiekaj zioła. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso. Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat na trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
Podsumowując najlepszy comber cielęcy to smaczny pomysł na obiad dla Twojej rodziny i znajomych. Danie z cielęciny jest świetne na święta oraz wystawne kolacje. Smaczny comber przygotować można w wersji pikantnej z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Pyszny comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Comber świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do świeżego pieczywa.
Alergeny w combrze cielęcym
Lista alergenów dla combra cielęcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze combra cielęcego
Comber cielęcy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Comber zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Comber jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.