Comber cielęcy

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony comber cielęcy na blaszce
Comber cielęcy
Comber cielęcy to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber jest bardzo delikatnym mięsem i podawać go można także na bardziej wystawne okazje. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
582 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Comber cielęcy (1200 g)
  • Masło klarowane (150 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, szczypiorek, czosnek, koper, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na comber cielęcy krok po kroku

Comber pokrój na porcje.

Mięso dopraw solą.

Posiekaj zioła.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso.

Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na comber cielęcy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat combra cielęcego

Comber cielęcy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do mięsa dobrać możesz wedle własnego gustu, lecz najlepiej sprawdzą się świeże zioła niezbyt intensywne w smaku. Comber najlepiej sprawdzi się podany z ziemniaczanym puree i świeżymi warzywami. Przepis na comber cielęcy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber cielęcy, masło klarowane, mięta, koper, szczypior, cebula, sól, czosnek.

Jak zrobić comber cielęcy? Comber pokrój na porcje. Mięso dopraw solą. Posiekaj zioła. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso. Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat na trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując najlepszy comber cielęcy to smaczny pomysł na obiad dla Twojej rodziny i znajomych. Danie z cielęciny jest świetne na święta oraz wystawne kolacje. Smaczny comber przygotować można w wersji pikantnej z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Pyszny comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Comber świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do świeżego pieczywa.

Alergeny w combrze cielęcym

Lista alergenów dla combra cielęcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze combra cielęcego

na 100g gotowej potrawy

Comber cielęcy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Comber zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Comber jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
258.71
582.10
Białko (g)
19.18
43.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
1.21
2.71
Węglowodany przyswajalne (g)
0.99
2.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
19.15
43.09
Tłuszcze nasycone (g)
11.66
26.25
Tłuszcze nienasycone (g)
7.49
16.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.48
14.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.27
Cholesterol (mg)
108.00
243.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
81.29
182.90
Witamina B6 (mg)
0.28
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.95
2.14
Witamina C (mg)
0.95
2.15
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.61
1.38
Retinol (µg (mcg))
79.74
179.42
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.22
0.50
Niacyna (mg)
6.82
15.35
Foliany (µg (mcg))
14.06
31.65
Beta karoten (µg (mcg))
18.81
42.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
322.00
724.50
Potas (mg)
268.61
604.38
Wapń (mg)
18.06
40.65
Fosfor (mg)
166.61
374.88
Magnez (mg)
20.65
46.45
Żelazo (mg)
0.69
1.56
Cynk (mg)
2.35
5.28
Miedź (mg)
0.09
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny combra cielęcego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra cielęcego

Koszt składników
254.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber cielęcy
1200 g
48.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
230.40
Za 1200 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
254.00