Comber ciasto
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Margaryna do pieczenia (250 g)
- Cukier (350 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
- Rum (75 ml)
Przepis na comber ciasto krok po kroku
Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku.
Pół szklanki masy odlej na polewę.
Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę.
Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj.
Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy.
Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj.
Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat combra ciasta
Comber ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z alkoholem. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, dlatego możemy podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ponczowy comber możemy przygotować z wieloma dodatkami, np. orzechami lub bakaliami. Przepis na ciasto comber jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna do pieczenia, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia, herbata czarna oraz rum. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciasto comber? Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku. Pół szklanki masy odlej na polewę. Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy. Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj. Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera również fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując prosty przepis na najlepsze ciasto comber świetnie sprawdzi się, gdy spodziewamy się gości. Łatwe w wykonaniu i dobre ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Jako dodatek do ciasta możemy wykorzystać orzechy oraz bakalie.
Alergeny w combrze cieście
Lista alergenów dla combra ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze combra ciasta
Comber ciasto to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dość słodkie, dlatego zwróć uwagę na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.