Comber barani

Opublikowano: 21.06.2022 r., 17:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty comber barani na desce
Comber barani
Comber barani to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje z różnymi sosami, np. z sosem pieczarkowym. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
449 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Comber barani (1500 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na comber barani krok po kroku

Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.

Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce.

Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn.

Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.

Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na comber barani
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat combra baraniego

Comber barani to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub potrawę, którą możemy podać na święta. Pyszny comber barani doskonale smakuje z dodatkiem sosów, np. grzybowego oraz gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Przepis na comber barani jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: comber barani, masło, sól, pieprz, rozmaryn oraz przyprawa do mięs.

Jak zrobić comber barani pieczony w piekarniku? Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce. Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn. Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło. Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Baranina stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w niej spore ilości białka, witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso baranie jest dobrym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który uczestniczy w budowie białek. Lizyna nie jest syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Mięso baranie jest również dobrym źródłem witaminy z grupy B, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Podsumowując smaczny comber barani jest najlepszy bezpośrednio po przygotowaniu. Comber doskonale smakuje z dodatkiem różnych sosów. Świetnie sprawdzi się podane jako danie obiadowe dla całej rodziny lub jako potrawa na święta. Comber barani stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że jest ono bardziej soczyste.

Alergeny w combrze baranim

Lista alergenów dla combra baraniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze combra baraniego

na 100g gotowej potrawy

Comber barani to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso baranie stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
149.90
449.71
Białko (g)
20.25
60.76
Fenyloalanina (mg)
0.79
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
0.00
0.01
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.76
23.29
Tłuszcze nasycone (g)
5.07
15.22
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
8.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.25
6.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.31
Cholesterol (mg)
70.81
212.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
25.94
77.81
Witamina B6 (mg)
0.17
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
1.10
3.30
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.86
Retinol (µg (mcg))
25.52
76.55
Tiamina (mg)
0.12
0.35
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Niacyna (mg)
5.73
17.19
Beta karoten (µg (mcg))
5.10
15.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
72.94
218.81
Potas (mg)
345.29
1035.87
Wapń (mg)
7.55
22.65
Fosfor (mg)
187.55
562.65
Magnez (mg)
23.29
69.87
Żelazo (mg)
1.49
4.47
Cynk (mg)
2.46
7.38
Miedź (mg)
0.12
0.35
Mangan (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny combra baraniego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra baraniego

Koszt składników
275.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber barani
1500 g
30.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
250.00
Za 1500 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
275.00