Comber barani
- Comber barani (1500 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na comber barani krok po kroku
Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce.
Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn.
Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.
Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Potrawka z królika
-
Comber z królika
-
Comber z sarny
-
Comber z jelenia
-
Comber ciasto
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber z dzika
-
Comber cielęcy
-
Comber wieprzowy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber czekoladowy
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Comber
Więcej informacji na temat combra baraniego
Comber barani to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub potrawę, którą możemy podać na święta. Pyszny comber barani doskonale smakuje z dodatkiem sosów, np. grzybowego oraz gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Przepis na comber barani jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: comber barani, masło, sól, pieprz, rozmaryn oraz przyprawa do mięs.
Jak zrobić comber barani pieczony w piekarniku? Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce. Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn. Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło. Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Baranina stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w niej spore ilości białka, witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso baranie jest dobrym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który uczestniczy w budowie białek. Lizyna nie jest syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Mięso baranie jest również dobrym źródłem witaminy z grupy B, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Podsumowując smaczny comber barani jest najlepszy bezpośrednio po przygotowaniu. Comber doskonale smakuje z dodatkiem różnych sosów. Świetnie sprawdzi się podane jako danie obiadowe dla całej rodziny lub jako potrawa na święta. Comber barani stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że jest ono bardziej soczyste.
Alergeny w combrze baranim
Lista alergenów dla combra baraniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze combra baraniego
Comber barani to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso baranie stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.