Ciorba

Opublikowano: 18.10.2021 r.
Bulion wołowy, mięso mielone z indyka, pomidory i czerwona papryka to kluczowe składniki tej aromatycznej ciorby. Dodatek selera korzeniowego, marchewki i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i pełna smaku. Delikatny akcent cytryny nadaje jej odświeżającej kwasowości, a odrobina oliwy z oliwek dopełnia całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Seler korzeniowy - 60 g
- Pomidor - 360 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Cytryna - 90 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Groszek zielony - 100 g
- Ziemniaki późne - 140 g (2 szt)
- Bulion wołowy - 1500 ml
- Mięso mielone z indyka - 250 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g (1 łyzeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Następnie dodaj do całości obrane i pokrojone w kostkę: marchewki, seler, ziemniaki i paprykę. Podsmaż 10 minut, a później dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory i cytrynę. Całość zalej bulionem. Wrzuć groszek. Dopraw solą, pieprzem. Całość gotuj 30 minut.
- Do dużej miski włóż mięso. Dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Dokładnie wymieszaj i uformuj z niego małe kotleciki. Następnie przełóż je delikatnie do bulionu. Całość gotuj kolejne 30 minut.
- Gotową zupę dopraw koncentratem i ostrą papryką.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe z naprawdę dużą ilością warzyw, które może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny