Ciorba de fasole

Opublikowano: 24.11.2021 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciorba de fasole podany w chlebku.
Ciorba de fasole
Ciorba de fasole to jak nazwa wskazuje zupa fasolowa pochodząca z Rumunii. Zupa różni się nieco od Polskiej zupy, gdyż zawiera dodatek pomidorów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 70 min
774 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (400 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy pół małej sztuki (150 g)
  • Kiełbasa domowa (500 g)
  • Papryka czerwona 2 małe sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ciorba de fasole krok po kroku

Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie.

Wsyp ją do miski zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie fasolę wypłucz czystą wodą, umieść w garnku wlej świeżą wodę (około 1 litra) i gotuj przez 30 minut.

Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych o pokrój w paski, dodaj do zupy.

Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w talarki kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Gotuj zupę jeszcze około 10 minut.

Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na ciorba de fasole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat ciorba de fasole

Ciorba de fasole to tradycyjna zupa fasolowa pochodząca z Rumunii. Jest ona inna niż fasolowa, którą znamy, gdyż dodaje się do niej pomidorów. Przepis na zupę fasolową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ugotować zupę. Do przygotowania zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola biała Jaś, cebula, marchew, seler korzeń, pietruszka, pomidory w puszce, papryka słodka, kiełbasa wiejska, papryka czerwona, sól, pieprz, tymianek, pietruszka natka i koper.

Jak zrobić ciorba de fasole? Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do miski zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie fasolę wypłucz czystą wodą, umieść w garnku wlej świeżą wodę i gotuj przez 30 minut. Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych o pokrój w paski, dodaj do zupy. Na sam koniec dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w talarki kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj zupę jeszcze około 10 minut. Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupę podawaj koniecznie z chlebem. Tradycyjnym rumuńskim dodatkiem jest także cebula ucierana z solą i octem oraz kwaśna śmietana.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Fasola Jaś jest ponadto doskonałym źródłem białka, zawiera go w ilościach podobnych do mięsa. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna zupa fasolowa ciorba de fasole będzie doskonałym posiłkiem na obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca, możesz dodać do niej także mięso, aby jeszcze ją wzbogacić. Ugotuj fasolę z dodatkiem wieprzowych żeberek i po ugotowaniu mięso oddziel od kości i dodaj do zupy.

Alergeny w ciorba de fasole

Lista alergenów dla ciorba de fasole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze ciorba de fasole

na 100g gotowej potrawy

Ciorba de fasole to danie zawierające sporą ilość białka roślinnego i zwierzęcego. Danie dzięki zawartości warzyw korzeniowych jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
129.07
774.41
Białko (g)
5.82
34.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
11.30
67.79
Węglowodany przyswajalne (g)
4.77
28.64
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
20.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
6.14
36.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
14.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
22.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
13.96
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
6.43
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.26
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.47
68.80
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
125.79
754.76
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.78
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.77
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.29
151.76
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.79
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.79
4.75
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.50
9.02
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.45
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.44
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
7.75
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.06
114.38
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1213.31
7279.85
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
246.73
1480.40
Potas (mg)
241.43
1448.59
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.61
165.63
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
59.97
359.82
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.30
91.80
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
4.99
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
2.72
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.54
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciorba de fasole 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciorba de fasole

Koszt składników
46.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
46.60