Ciorba de fasole
- Fasola biała jaś nasiona suche (400 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - pół małej sztuki (150 g)
- Kiełbasa domowa (500 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na ciorba de fasole krok po kroku
Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie.
Wsyp ją do miski zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
Po tym czasie fasolę wypłucz czystą wodą, umieść w garnku wlej świeżą wodę (około 1 litra) i gotuj przez 30 minut.
Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kostkę.
Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych o pokrój w paski, dodaj do zupy.
Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w talarki kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotuj zupę jeszcze około 10 minut.
Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Więcej informacji na temat ciorba de fasole
Ciorba de fasole to tradycyjna zupa fasolowa pochodząca z Rumunii. Jest ona inna niż fasolowa, którą znamy, gdyż dodaje się do niej pomidorów. Przepis na zupę fasolową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ugotować zupę. Do przygotowania zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola biała Jaś, cebula, marchew, seler korzeń, pietruszka, pomidory w puszce, papryka słodka, kiełbasa wiejska, papryka czerwona, sól, pieprz, tymianek, pietruszka natka i koper.
Jak zrobić ciorba de fasole? Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do miski zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie fasolę wypłucz czystą wodą, umieść w garnku wlej świeżą wodę i gotuj przez 30 minut. Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych o pokrój w paski, dodaj do zupy. Na sam koniec dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w talarki kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj zupę jeszcze około 10 minut. Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupę podawaj koniecznie z chlebem. Tradycyjnym rumuńskim dodatkiem jest także cebula ucierana z solą i octem oraz kwaśna śmietana.
Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Fasola Jaś jest ponadto doskonałym źródłem białka, zawiera go w ilościach podobnych do mięsa. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszna zupa fasolowa ciorba de fasole będzie doskonałym posiłkiem na obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca, możesz dodać do niej także mięso, aby jeszcze ją wzbogacić. Ugotuj fasolę z dodatkiem wieprzowych żeberek i po ugotowaniu mięso oddziel od kości i dodaj do zupy.
Alergeny w ciorba de fasole
Lista alergenów dla ciorba de fasole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze ciorba de fasole
Ciorba de fasole to danie zawierające sporą ilość białka roślinnego i zwierzęcego. Danie dzięki zawartości warzyw korzeniowych jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.