Cinnamon rolls

Opublikowano: 07.04.2022 r., 8:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone cynamonowe bułeczki
Cinnamon rolls
Cinnamons rolls to tradycyjny wypiek pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Mięciutkie drożdżowe bułeczki przygotować można na święta oraz na co dzień. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
428 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (700 g)
  • Drożdże świeże (70 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1,5 szklanki (350 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Cynamon (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na cinnamon rolls krok po kroku

W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Do zaczynu dodaj mąkę, jajka i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Ciepłe masło umieść w misce, dodaj cukier i cynamon, zmiksuj do połączenia składników.

Ciasto rozwałkuj cienko i posmaruj masłem z cynamonem.

Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Bułeczki umieść w blaszce tak aby miały miejsce na wyrośnięcie.

Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na cinnamon rolls
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat cinnamon rolls

Cinnamon rolls to bardzo dobry pomysł na pyszne bułki z cynamonem. Bułeczki pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i są doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Mięciutkie aromatyczne bułeczki można podać także na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Przepis na cinnamon rolls jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, cynamon, masło, mleko, drożdże świeże.

Jak zrobić cinnamon rolls? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do zaczynu dodaj mąkę, jajka i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciepłe masło umieść w misce, dodaj cukier i cynamon, zmiksuj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj cienko i posmaruj masłem z cynamonem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki umieść w blaszce tak aby miały miejsce na wyrośnięcie. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wierzch bułeczek możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sprawdzony przepis na bułeczki gwarantuje przygotowanie przepysznych domowych bułeczek. Ciasto drożdżowe na słodko jest doskonałe jako dodatek do kakao lub gorącej czekolady. Bułeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwa dni.

Alergeny w cinnamon rolls

Lista alergenów dla cinnamon rolls przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cinnamon rolls

na 100g gotowej potrawy

Cinnamon rolls to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Bułeczek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Bułeczki zawierają mąkę pszenną, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
329.52
428.37
Białko (g)
7.75
10.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
42.37
55.08
Węglowodany przyswajalne (g)
41.25
53.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
15.08
19.60
Tłuszcze nasycone (g)
10.12
13.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
6.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Tiamina (mg)
0.43
0.56
Ryboflawina (mg)
0.29
0.37
Niacyna (mg)
2.90
3.77
Foliany (µg (mcg))
87.43
113.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
27.39
35.61
Potas (mg)
122.11
158.75
Wapń (mg)
55.96
72.75
Fosfor (mg)
103.31
134.30
Magnez (mg)
19.36
25.17
Żelazo (mg)
2.48
3.23
Cynk (mg)
1.02
1.32
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny cinnamon rolls 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cinnamon rolls

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
70 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
350 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cynamon
30 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 30 g
Koszt składników
27.60