Cielęcina w sosie

Opublikowano: 19.11.2021 r., 21:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta cielęcina w kremowym sosie
Cielęcina w sosie
Mięso z cielęciny jest niezwykle delikatne i aromatyczne, poznaj przepis na cielęcinę w sosie. Wyprobuj przepis na najbliższy obiad z rodziną.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
316 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Cielęcina (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na cielęcinę w sosie krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy.

Usmaż kawałki mięsa z każdej strony, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do mięsa wlej 1/2 szklanki wody i dodaj świeże zioła.

Duś mięso przez minumum 30 minut.

Mąkę wymieszaj z odrobiną bulionu powstałego z gotowania i dodaj do brytfanki z mięsem.

Dokładnie wymieszaj tak aby sos się zagęścił.

Jak oceniasz przepis na cielęcinę w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat cielęciny w sosie

Cielęcina w sosie to idealny pomysł na rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.

Cielęcina jest pyszna w smaku należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na cielęcinę w sosie własnym, czyli wykorzystam wywar po duszeniu mięsa. Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Jednak cielęcina to taki rodzaj mięsa, który nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej. Dlatego w krótkim czasie przygotujesz wyśmienite danie. Jeśli chcesz w bardzo prosty sposób przygotujesz z niego także cielęcinę w sosie śmietanowym. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnie przypieczonych łódeczek ziemniaczanych w przyprawach i świeżych warzyw wystarczy, aby uraczyć kubki smakowe gości.

Jednak z cielęciny możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko cielęcina duszona w sosie. Mięso idealnie sprawdzi się na gulasz. Wystarczy, że drobniej pokroisz cielęcinę podsmażysz z warzywami charakterystycznymi dla gulaszu czyli czerwoną papryką, cukinią i pieczarkami. Pozostaje długie duszenie mięsa z warzywami. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody. Ja postawiłam dzisiaj na klasyczną wersję w sosie własnym, którą pokochałam i zawsze wracam do tego sprawdzonego przepisu. Cielęcina zawsze jest bardzo dobra, smakuje niczym z restauracji.

Skoro już wiesz jak zrobić cielęcinę w sosie koniecznie spróbuj, Twoi goście będą zachwyceni taką potrawą.

Alergeny w cielęcinie w sosie

Lista alergenów dla cielęciny w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na cielęcinę w sosie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze cielęciny w sosie

na 100g gotowej potrawy

Mięso z cielęciny jest niezwykle delikatne i aromatyczne, warto przygotowywać je na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
198.09
316.95
Białko (g)
14.88
23.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.62
7.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
6.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
13.03
20.86
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
7.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
12.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.67
10.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.53
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.12
59.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.40
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.98
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.42
7.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.64
15.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
79.24
126.79
Potas (mg)
188.12
300.99
Wapń (mg)
18.64
29.82
Fosfor (mg)
162.03
259.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.85
42.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.06
Cynk (mg)
1.99
3.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny w sosie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cielęciny w sosie

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
44.00