Cielęcina pieczona w rękawie

Opublikowano: 03.12.2021 r., 16:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cielęcina pieczona w rękawie podana z ziemniakami.
Cielęcina pieczona w rękawie
Cielęcina pieczona w rękawie to wspaniała opcja na pyszne danie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Całość jest smaczna, a przy tym lekka i zdrowa.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 80 min
237 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cielęcina (1000 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza

Przepis na cielęcino pieczona w rękawie krok po kroku

Mięso dokładnie oczyść.

Do miski wlej oliwę i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso włóż do środka i dokładnie natrzyj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Mięso włóż do worka i dokładnie zamknij, a następnie włóż je do naczynia żaroodpornego.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.

Jak oceniasz przepis na cielęcino pieczona w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat cielęciny pieczonej w rękawie

Cielęcina pieczona w rękawie jest świetną opcją na pyszny, a przy okazji lekkostrawny posiłek. Jest prosta w

przygotowaniu, choć niestety nieco pracochłonna, jednak efekt końcowy jest wart długiego oczekiwania. To mięso, które na pewno zagości w Twoim menu na stałe, gdy tylko raz go spróbujesz. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się również niezwykłą miękkością i delikatnością. Będzie idealne nawet dla dzieci.

Przepis na cielęcinę pieczoną w rękawie to wspaniała opcja na naprawdę pyszny posiłek, który wspaniale sprawdzi się nie tylko na święta, ale również w zwykłe dni. To zasługa odpowiednio dobranym przyprawom, które wzmacniają smak mięsna, jednak nie przytłaczają go. Przyprawy są składnikiem marynaty, która jest konieczna dla odpowiedniej kruchości i delikatności mięsa. Choć może się wydawać, że tak długi czas marynowania nie jest konieczny, jest wręcz odwrotnie, dlatego nie warto go skracać. Podstawowym składnikiem marynaty jest oliwa, która niestety zbyt rzadko gości w menu, choć jest pełna wartościowych witamin, ale co ważniejsze nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cennym składnikiem jest również cielęcina, która jest mięsem niezwykle delikatnym i łatwostrawnym. Dzięki temu sprawdzi się świetnie również w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. Ze względu na pieczenie całości w rękawie na wierzchu nie powstaje rumiana skórka, która przez niektórych nie jest zbyt dobrze tolerowana. Jednak dla osób, które kochają przyrumienione kawałki mięsa, również jest wspaniały sposób - wystarczy na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć górną część worka, by mięso mogło się podpiec. Całość robi się w piekarniku, dzięki temu jest bardzo dietetyczne i nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Warto dodać do niego źródło pełnowartościowych węglowodanów i surówkę, by stworzyć w pełni zbilansowane danie. To idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, nawet dla dzieci, gdyż jest bardzo lekki, choć sycący. To pyszna potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To dobra opcja na uroczysty posiłek, zwłaszcza na niedzielny obiad. Przepis na pieczoną w rękawie cielęcinę, choć nieco pracochłonny pozwoli Ci stworzyć potrawę, która pasuje na wszelkie okazje.

Alergeny w cielęcinie pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla cielęciny pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na cielęcino pieczona w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze cielęciny pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które może gościć w menu często. Jednak warto pamiętać, że mięso powinno być zamieniane również na inne źródła białka, również te roślinne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
226.58
237.91
Białko (g)
17.80
18.69
Fenyloalanina (mg)
0.72
0.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
16.84
17.68
Tłuszcze nasycone (g)
6.65
6.99
Tłuszcze nienasycone (g)
10.19
10.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.04
9.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
1.21
Cholesterol (mg)
46.89
49.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.43
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
2.18
2.29
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.24
1.31
Witamina E (mg)
1.09
1.14
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Ryboflawina (mg)
0.27
0.28
Niacyna (mg)
5.28
5.55
Foliany (µg (mcg))
2.87
3.01
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
98.65
103.58
Potas (mg)
189.52
198.99
Wapń (mg)
11.53
12.10
Fosfor (mg)
188.52
197.94
Magnez (mg)
29.67
31.15
Żelazo (mg)
1.34
1.40
Cynk (mg)
2.40
2.52
Miedź (mg)
0.09
0.09
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny pieczonej w rękawie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cielęciny pieczonej w rękawie

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
1000 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
56.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
76.00