Przepis na cielęcino pieczona w rękawie krok po kroku
- Cielęcina 1000 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Mięso dokładnie oczyść.
Do miski wlej oliwę i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso włóż do środka i dokładnie natrzyj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Mięso włóż do worka i dokładnie zamknij, a następnie włóż je do naczynia żaroodpornego.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Kaczka pieczona faszerowana
-
Schab pieczony w rękawie z warzywami
-
Perliczka pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Dania pieczone w rękawie

(liczba kalorii)
Cielęcina pieczona w rękawie - cechy przepisu
Więcej o cielęcinie pieczonej w rękawie
Cielęcina pieczona w rękawie jest świetną opcją na pyszny, a przy okazji lekkostrawny posiłek. Jest prosta w
przygotowaniu, choć niestety nieco pracochłonna, jednak efekt końcowy jest wart długiego oczekiwania. To mięso, które na pewno zagości w Twoim menu na stałe, gdy tylko raz go spróbujesz. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się również niezwykłą miękkością i delikatnością. Będzie idealne nawet dla dzieci.
Przepis na cielęcinę pieczoną w rękawie to wspaniała opcja na naprawdę pyszny posiłek, który wspaniale sprawdzi się nie tylko na święta, ale również w zwykłe dni. To zasługa odpowiednio dobranym przyprawom, które wzmacniają smak mięsna, jednak nie przytłaczają go. Przyprawy są składnikiem marynaty, która jest konieczna dla odpowiedniej kruchości i delikatności mięsa. Choć może się wydawać, że tak długi czas marynowania nie jest konieczny, jest wręcz odwrotnie, dlatego nie warto go skracać. Podstawowym składnikiem marynaty jest oliwa, która niestety zbyt rzadko gości w menu, choć jest pełna wartościowych witamin, ale co ważniejsze nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cennym składnikiem jest również cielęcina, która jest mięsem niezwykle delikatnym i łatwostrawnym. Dzięki temu sprawdzi się świetnie również w diecie osób z chorobami układu pokarmowego. Ze względu na pieczenie całości w rękawie na wierzchu nie powstaje rumiana skórka, która przez niektórych nie jest zbyt dobrze tolerowana. Jednak dla osób, które kochają przyrumienione kawałki mięsa, również jest wspaniały sposób - wystarczy na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć górną część worka, by mięso mogło się podpiec. Całość robi się w piekarniku, dzięki temu jest bardzo dietetyczne i nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Warto dodać do niego źródło pełnowartościowych węglowodanów i surówkę, by stworzyć w pełni zbilansowane danie. To idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, nawet dla dzieci, gdyż jest bardzo lekki, choć sycący. To pyszna potrawa, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To dobra opcja na uroczysty posiłek, zwłaszcza na niedzielny obiad. Przepis na pieczoną w rękawie cielęcinę, choć nieco pracochłonny pozwoli Ci stworzyć potrawę, która pasuje na wszelkie okazje.
Wartości odżywcze cielęciny pieczonej w rękawie
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w cielęcinie pieczonej w rękawie
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na cielęcino pieczona w rękawie
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na cielęcino pieczona w rękawie
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cielęcinie pieczonej w rękawie
Lista alergenów dla cielęciny pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na cielęcino pieczona w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon świeży