Cielęcina pieczona

Opublikowano: 03.02.2022 r., 17:22 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona cielęcina z żurawiną
Cielęcina pieczona
Cielęcina pieczona to smaczny pomysł na obiad nie tylko świąteczny. To pyszne mięso możesz spożywać na ciepło lub jako zimny dodatek do pieczywa. W każdym wydaniu jest niezwykle dobra.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Marynowanie 85 min
441 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cielęcina (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Czosnek - 8 ząbków (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na cielęcinę pieczoną krok po kroku

Kawałek cielęciny umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wlej olej. Dodaj łyżeczkę soli, 2 łyżki majeranku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, połamane 3 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Dokładnie wymieszaj.

Tak powstałą pastą dokładnie natrzyj mięso. Przełóż do rękawa do pieczenia i wlej resztę marynaty. Zamknij rękaw i włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia upiecz w 180 stopniach C przez około 85 minut.

Jak oceniasz przepis na cielęcinę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cielęciny pieczonej

Cielęcina pieczona to smaczny pomysł na obiad nie tylko świąteczny. To pyszne mięso możesz spożywać na ciepło lub jako zimny dodatek do pieczywa. W każdym wydaniu jest niezwykle dobra.

Przepis na pieczoną cielęcina nie wymaga wielu składników. Wystarczy ładny kawałek mięsa i przyprawy z dodatkiem oleju. Przygotuj pastę z oleju i przypraw i wymasuj nią mięso. Cielęcina powinna spędzić w marynacie przynajmniej noc, dzięki czemu będzie miała wspaniały smak i aromat. Jeśli martwisz się o to, jak upiec cielęcinę, to wystarczy około 1,5 godziny w piekarniku, by mięso było gotowe. Ten sprawdzony przepis na pieczoną cielęcina na pewno Wam zasmakuje.

To mięso wspaniale będzie się komponować z żurawiną, ziemniaczanym puree i surówką z pora. Taka kompozycja słodko-ostrych smaków na pewno Was zachwyci.

Cielęcina to jasnoróżowe, delikatne mięso o charakterystycznym kwaśnym zapachu. Ze względu na to, że jest to młode mięso, to jest również znacznie chudsze od np. wołowiny. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Pozyskuje się je z cieląt między 2. tygodniem a 6. miesiącem życia, choć za najsmaczniejsze uznaje się te między 6. a 8. tygodniem. Pomimo znacznej ceny warto wprowadzić cielęcinę do swojego jadłospisu. Jest łatwostrawna, niskokaloryczna (jak na czerwone mięso) i o wysokiej wartości odżywczej. Jak na produkt odzwierzęcy zawiera nie dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można ją polecić osobom mającym problem z układem sercowo-naczyniowym. Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny. W wątrobie cielęcej znajduje się dużo witaminy A i C. W nerkach cieląt znajdziemy duże ilości żelaza, więc będzie to dobre danie dla osób z anemią. Ze względu na dużą ilość białka to mięso często wybierane jest przez osoby wykazujące się dużą aktywnością fizyczną. I przez to te polecane jest osobom starszym i dzieciom.

Pieczeń z cielęciny będzie nie tylko pyszna, ale również nie bez znaczenia dla naszego zdrowia, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Alergeny w cielęcinie pieczonej

Lista alergenów dla cielęciny pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cielęcinę pieczoną

Wartości odżywcze cielęciny pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
220.60
441.19
Białko (g)
17.36
34.71
Fenyloalanina (mg)
0.72
1.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.52
3.04
Węglowodany przyswajalne (g)
1.42
2.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.71
31.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
11.93
Tłuszcze nienasycone (g)
9.75
19.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.07
16.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
3.34
Tłuszcze trans (g)
0.64
1.28
Cholesterol (mg)
44.95
89.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
1.19
2.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
95.28
190.55
Potas (mg)
200.05
400.09
Wapń (mg)
19.31
38.62
Żelazo (mg)
1.33
2.67
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny pieczonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cielęciny pieczonej

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
1000 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
56.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
50 g
8 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
66.00