Cielęcina duszona na maśle

Opublikowano: 03.12.2021 r., 19:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cielęcina duszona na maśle
Cielęcina duszona na maśle
Cielęcina duszona na maśle, to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest wytworna, pełna smaku i niezwykle miękka. Będzie dobrym wyborem na obiad.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 35 min
432 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina (500 g)
  • Masło klarowane - 1 łyżka (25 g)
  • Masło (70 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na cielęcinę duszoną na maśle krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Cielęcinę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj dobrze solą oraz pieprzem.

Mięso smaż przez 2 minut na maśle klarowanym, następnie wyłóż na nie masło.

Patelnie przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso.

Cielęcinę duś do czasu całkowitego zmięknięcia.

Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na cielęcinę duszoną na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cielęciny duszonej na maśle

Cielęcina duszona na maśle jest najprostszym sposobem na przyrządzenie tego delikatnego mięsa. Duszenie jest obróbką bardzo łatwą, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość jest smaczna, a przy okazji bardzo delikatna. Będzie wspaniałym wyborem dla całej rodziny, nawet dla dzieci.

Przepis na cielęcinę duszoną na maśle pozwala na przygotowanie wspaniałego i niezwykle ciekawego dania w kilka minut. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. Duszenie to dość delikatna obróbka termiczna, ponadto, mięso cielęce jest lekkostrawne, spokojnie może gościć w diecie osób z problemami z układem trawiennym. To danie proste, jednak wyszukane. Cała jego wspaniałość kryje się właśnie w prostocie. Mięso cielęce nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, a w tym daniu to właśnie ono jest gwiazdą. Sparowane z masłem tworzy niezwykle wspaniałą kompozycję smakową, rodem z najlepszych restauracji. Wystarczy dodać do niego źródło węglowodanów złożonych i surówkę, by powstał łatwy, ale w pełni zbilansowany posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić duszoną cielęcinę w sposób niezwykle prosty i szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wiele osób rezygnuje z przygotowywania cielęciny na co dzień, gdyż kojarzy się ona z mięsem bardzo wykwintnym. Ten przepis udowadnia, że może być inaczej. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym nie potrzebuje marynowania, sprawdzi się więc na obiad dla osób, które cenią sobie dania niezbyt pracochłonne. Jeśli zastanawiasz się ile dusić cielęcinę, to najlepszy czas wynosi pomiędzy 50 a 60 minutami. Dzięki temu mięso będzie bardzo kruche i delikatne. W przypadku tego mięsa lepiej nie skracać czasu obróbki, gdyż odbije się to negatywnie na całym daniu.

To wspaniała propozycja nie tylko na obiad, ale również na lekką kolację. Mięso można bowiem podawać z pieczywem i lekką sałatką, w takim wydaniu to równie pyszna opcja. Ta cielęcina jest nie tylko dobra w smaku, to również danie tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, który szuka propozycji idealnej na wyśmienity posiłek.

Alergeny w cielęcinie duszonej na maśle

Lista alergenów dla cielęciny duszonej na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Masło

Wartości odżywcze cielęciny duszonej na maśle

na 100g gotowej potrawy

To dość ciężkostrawne danie, jednak dla osób zdrowych będzie zdrowym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
270.02
432.02
Białko (g)
14.83
23.73
Fenyloalanina (mg)
0.60
0.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
0.45
0.72
Węglowodany przyswajalne (g)
0.22
0.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
23.07
36.91
Tłuszcze nasycone (g)
13.48
21.56
Tłuszcze nienasycone (g)
9.59
15.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.53
13.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.70
Cholesterol (mg)
73.52
117.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
137.23
219.56
Witamina B6 (mg)
0.36
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
1.80
2.88
Witamina C (mg)
9.35
14.96
Witamina D (µg (mcg))
1.02
1.62
Witamina E (mg)
0.75
1.19
Retinol (µg (mcg))
105.58
168.93
Tiamina (mg)
0.09
0.15
Ryboflawina (mg)
0.23
0.37
Niacyna (mg)
4.41
7.05
Foliany (µg (mcg))
13.36
21.38
Beta karoten (µg (mcg))
379.90
607.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
85.69
137.10
Potas (mg)
196.46
314.34
Wapń (mg)
21.86
34.98
Fosfor (mg)
160.73
257.16
Magnez (mg)
27.95
44.73
Żelazo (mg)
1.51
2.41
Cynk (mg)
2.05
3.27
Miedź (mg)
0.08
0.13
Mangan (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny duszonej na maśle 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cielęciny duszonej na maśle

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Masło klarowane
25 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 25 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
48.00