Cielęcina duszona
- Cielęcina (500 g)
- Marchewka - 3 sztuki (140 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Por (50 g)
- Bulion warzywny (100 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (1 g)
- Olej rzepakowy (1 ml)
Przepis na cielęcinę duszoną krok po kroku
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem.
W garnku z grubym dnem podgrzej olej i podsmaż na nim mięso.
Wlej ciepły bulion. Przykryj pokrywką i duś około 40 minut.
W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę. Umyj warzywa razem z porem.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę a pora w plasterki.
Dołóż do garnka z mięsem, dopraw solą do smaku i duś kolejne 15 minut.
Odlej kilka łyżek powstałego sosu do kubka. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlej do garnka. Wymieszaj.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Więcej informacji na temat cielęciny duszonej
Cielęcina duszona z warzywami to świetny pomysł na obiad. To jednogarnkowe danie robi się praktycznie samo. Wspaniale smakuje podana z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Aby wykonać przepis na cielęcinę duszoną potrzebujesz garnka z grubym dnem, dzięki czemu danie tak łatwo się nie przypali. Ze składników przyda się marchewka, pietruszka, por oraz bulion. Nie martw się jeśli jeszcze nie wiesz jak dusić cielęcinę. Nie jest to bardzo skomplikowane.
Na początku mięso umyj i pokrój w kostkę. Każdy kawałek oprósz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W tym czasie przygotuj resztę składników. Dodaj je do garnka i duś razem jeszcze przez 15 minut. Ostatni krok to zagęszczanie sosu- odlej powstały płyn do kubka i wymieszaj z mąką. Gotową zawiesinę wlej ponownie do garnka. Mam nadzieję, że po tych wskazówkach wiecie już jak zrobić duszoną cielęcinę.
Cielęcina to jasnoróżowe, delikatne mięso o charakterystycznym kwaśnym zapachu. Ze względu na to, że jest to młode mięso, to jest również znacznie chudsze od np. wołowiny. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Pozyskuje się je z cieląt między 2. tygodniem a 6. miesiącem życia. Jak na produkt odzwierzęcy zawiera nie dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można ją polecić osobom mającym problem z układem sercowo-naczyniowym. Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny. W wątrobie cielęcej znajduje się dużo witaminy A i C. W nerkach cieląt znajdziemy duże ilości żelaza, więc będzie to dobre danie dla osób z anemią. Ze względu na dużą ilość białka to mięso często wybierane jest przez kulturystów.
Cielęcina jest delikatnym mięsem i na pytanie „ile czasu powinno się ją dusić” odpowiem, że to zależy od wieku zwierzęcia. Im starsze zwierzę, tym dłużej należy je gotować. Ze względu na to, że przepis na cielęcinę duszoną wymaga jej wcześniejszego obsmażenia, to wystarczy około 40 minut, by była pyszna.
Alergeny w cielęcinie duszonej
Lista alergenów dla cielęciny duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze cielęciny duszonej
Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.