Cielęcina duszona

Opublikowano: 03.02.2022 r., 16:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z cielęciny w naczyniu
Cielęcina duszona
Cielęcina duszona z warzywami to świetny pomysł na obiad. To jednogarnkowe danie robi się praktycznie samo. Wspaniale smakuje podana z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
263 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina (500 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (140 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Por (50 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (1 g)
  • Olej rzepakowy (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na cielęcinę duszoną krok po kroku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem.

W garnku z grubym dnem podgrzej olej i podsmaż na nim mięso.

Wlej ciepły bulion. Przykryj pokrywką i duś około 40 minut.

W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę. Umyj warzywa razem z porem.

Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę a pora w plasterki.

Dołóż do garnka z mięsem, dopraw solą do smaku i duś kolejne 15 minut.

Odlej kilka łyżek powstałego sosu do kubka. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlej do garnka. Wymieszaj.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Jak oceniasz przepis na cielęcinę duszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cielęciny duszonej

Cielęcina duszona z warzywami to świetny pomysł na obiad. To jednogarnkowe danie robi się praktycznie samo. Wspaniale smakuje podana z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Aby wykonać przepis na cielęcinę duszoną potrzebujesz garnka z grubym dnem, dzięki czemu danie tak łatwo się nie przypali. Ze składników przyda się marchewka, pietruszka, por oraz bulion. Nie martw się jeśli jeszcze nie wiesz jak dusić cielęcinę. Nie jest to bardzo skomplikowane.

Na początku mięso umyj i pokrój w kostkę. Każdy kawałek oprósz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W tym czasie przygotuj resztę składników. Dodaj je do garnka i duś razem jeszcze przez 15 minut. Ostatni krok to zagęszczanie sosu- odlej powstały płyn do kubka i wymieszaj z mąką. Gotową zawiesinę wlej ponownie do garnka. Mam nadzieję, że po tych wskazówkach wiecie już jak zrobić duszoną cielęcinę.

Cielęcina to jasnoróżowe, delikatne mięso o charakterystycznym kwaśnym zapachu. Ze względu na to, że jest to młode mięso, to jest również znacznie chudsze od np. wołowiny. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Pozyskuje się je z cieląt między 2. tygodniem a 6. miesiącem życia. Jak na produkt odzwierzęcy zawiera nie dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można ją polecić osobom mającym problem z układem sercowo-naczyniowym. Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny. W wątrobie cielęcej znajduje się dużo witaminy A i C. W nerkach cieląt znajdziemy duże ilości żelaza, więc będzie to dobre danie dla osób z anemią. Ze względu na dużą ilość białka to mięso często wybierane jest przez kulturystów.

Cielęcina jest delikatnym mięsem i na pytanie „ile czasu powinno się ją dusić” odpowiem, że to zależy od wieku zwierzęcia. Im starsze zwierzę, tym dłużej należy je gotować. Ze względu na to, że przepis na cielęcinę duszoną wymaga jej wcześniejszego obsmażenia, to wystarczy około 40 minut, by była pyszna.

Alergeny w cielęcinie duszonej

Lista alergenów dla cielęciny duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze cielęciny duszonej

na 100g gotowej potrawy

Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
131.94
263.88
Białko (g)
11.05
22.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.19
8.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
6.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.72
15.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
7.24
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
8.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.62
7.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.40
0.80
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.10
56.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
140.19
280.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.31
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
6.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.75
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.43
6.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.75
29.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1400.23
2800.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
106.15
212.30
Potas (mg)
211.96
423.92
Wapń (mg)
19.23
38.46
Fosfor (mg)
127.58
255.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.12
48.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
2.04
Cynk (mg)
1.54
3.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cielęciny duszonej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cielęciny duszonej

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Marchewka
140 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
1 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
61.00