Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciecierzyca w sosie pomidorowym podana w naczyniu żeliwnym.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to wspaniała opcja na pyszny, szybki i zdrowy wegetariański obiad. Będzie świetną alternatywą dla klasycznej fasolki po bretońsku.
Przygotowanie 35 min
Czas duszenia 24 min
360 kcal
Kcal w porcji
316 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek 8 ząbków (40 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (500 g)
  • Cebula 3 szt (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pomidory w puszce (375 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony, imbir świeży, chilli, kolendra świeża, kolendra liście suszone, pieprz syczuański
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym krok po kroku

Do blendera włóż obrany czosnek, papryczki chilli i imbir i zmiksuj na pastę.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż około 3 minut.

Zmniejsz ogień i smaż, aż cebula się zrumieni, około 7 minut.

Dodaj pastę czosnkową i smaż, mieszając, około 2 minuty.

Dodaj kminek, kolendrę, pieprz syczuański i smaż przez 1 minutę.

Dodaj pomidory i duś całość na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 6 minut.

Dodaj ciecierzycę i 1 szklankę wody. Duś całość na wolnym ogniu przez około 8 minut.

Dopraw ciecierzycę solą i udekoruj świeżą kolendrą.

Jak oceniasz przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat ciecierzycy w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w sosie pomidorowym to pyszne danie, które sprawdzi się na szybki roślinny posiłek. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i syci na długo. Świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Ta jest znacznie bardziej aromatyczna, dlatego będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Wspaniale komponuje się z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Można podawać ją również z pieczywem.

Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym to wspaniały sposób na naprawdę prosty posiłek. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Głównym z nich jest oczywiście ciecierzyca. W tym przepisie najlepiej użyć puszkowanej, której nie trzeba namaczać. Dzięki temu całość przebiega znacznie szybciej. Nie trzeba się obawiać jej jakości, jest równie dobra co suchych nasion strączkowych. Choć dla części osób strączki są zbyt ciężkostrawne, można temu zaradzić. Puszkowana opcja jest zwykle bezpieczniejsza. Dodatkowo w przepisie został użyty kminek, który ułatwia przyswajanie tych roślin. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Ciecierzyca, która jest w nim głównym składnikiem, choć jest rośliną dostarcza sporo białka. Dlatego to naprawdę dobre rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Dodatkowo jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek. Zwłaszcza że cieciorka połączona jest w nim z pomidorami, które są dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Gotowane pomidory dostarczają również likopenu, antyoksydantu o naprawdę silnym działaniu.

Cieciorka w sosie pomidorowym to wspaniały sposób na obiad, ale też ciekawy pomysł na kolację bez mięsa. Choć jest wege, to całość jest naprawdę pyszna. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciecierzycę w sosie pomidorowym, by była naprawdę dobra i sycąca, to ten przepis sprawdzi wyśmienicie.

Alergeny w ciecierzycy w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla ciecierzycy w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ciecierzycę w sosie pomidorowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz syczuański
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciecierzycy w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, dostarczająca sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(316g)
Energia (kcal)
114.20
360.86
Białko (g)
3.73
11.80
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.59
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(316g)
Węglowodany (g)
14.32
45.24
Węglowodany przyswajalne (g)
12.19
38.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
6.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(316g)
Tłuszcz (g)
5.17
16.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.31
13.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
8.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
4.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(316g)
Witamina A (µg (mcg))
3.66
11.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.51
17.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.43
86.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
44.17
139.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(316g)
Sód (mg)
153.86
486.19
Potas (mg)
183.96
581.33
Wapń (mg)
39.04
123.38
Fosfor (mg)
54.80
173.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.37
61.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
2.88
Cynk (mg)
0.18
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciecierzycy w sosie pomidorowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciecierzycy w sosie pomidorowym

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
40 g
8 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Cebula
300 g
3 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pomidory w puszce
375 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 375 g
Koszt składników
21.30