Ciecierzyca w sosie pomidorowym
- Czosnek - 8 ząbków (40 g)
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Cebula - 3 szt (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Pomidory w puszce (375 g)
Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym krok po kroku
Do blendera włóż obrany czosnek, papryczki chilli i imbir i zmiksuj na pastę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż około 3 minut.
Zmniejsz ogień i smaż, aż cebula się zrumieni, około 7 minut.
Dodaj pastę czosnkową i smaż, mieszając, około 2 minuty.
Dodaj kminek, kolendrę, pieprz syczuański i smaż przez 1 minutę.
Dodaj pomidory i duś całość na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 6 minut.
Dodaj ciecierzycę i 1 szklankę wody. Duś całość na wolnym ogniu przez około 8 minut.
Dopraw ciecierzycę solą i udekoruj świeżą kolendrą.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ciecierzycy w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to pyszne danie, które sprawdzi się na szybki roślinny posiłek. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i syci na długo. Świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Ta jest znacznie bardziej aromatyczna, dlatego będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Wspaniale komponuje się z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Można podawać ją również z pieczywem.
Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym to wspaniały sposób na naprawdę prosty posiłek. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Głównym z nich jest oczywiście ciecierzyca. W tym przepisie najlepiej użyć puszkowanej, której nie trzeba namaczać. Dzięki temu całość przebiega znacznie szybciej. Nie trzeba się obawiać jej jakości, jest równie dobra co suchych nasion strączkowych. Choć dla części osób strączki są zbyt ciężkostrawne, można temu zaradzić. Puszkowana opcja jest zwykle bezpieczniejsza. Dodatkowo w przepisie został użyty kminek, który ułatwia przyswajanie tych roślin. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Ciecierzyca, która jest w nim głównym składnikiem, choć jest rośliną dostarcza sporo białka. Dlatego to naprawdę dobre rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Dodatkowo jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek. Zwłaszcza że cieciorka połączona jest w nim z pomidorami, które są dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Gotowane pomidory dostarczają również likopenu, antyoksydantu o naprawdę silnym działaniu.
Cieciorka w sosie pomidorowym to wspaniały sposób na obiad, ale też ciekawy pomysł na kolację bez mięsa. Choć jest wege, to całość jest naprawdę pyszna. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciecierzycę w sosie pomidorowym, by była naprawdę dobra i sycąca, to ten przepis sprawdzi wyśmienicie.
Alergeny w ciecierzycy w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla ciecierzycy w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na ciecierzycę w sosie pomidorowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz syczuański
Wartości odżywcze ciecierzycy w sosie pomidorowym
To zdrowa opcja, dostarczająca sporo białka i błonnika.
Energia i białka
(316g)
Węglowodany
(316g)
Tłuszcze
(316g)
Witaminy
(316g)
Składniki mineralne
(316g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.